- Vi trenger olje og gass i mange tiår fremover

Publisert

Olje- og energiminister Terje Søviknes var tilstede på årskonferansen Veivalg som Norsk olje og gass arrangerte torsdag denne uken. Her var det full enighet om oljebransjens viktighet og alle som var tilstede visste godt hvor viktig bransjen er for Norge og velferdsstaten.

Fullt så opplyst og forståelsesfulle er ikke alle utenfor bransjen, og enerWE brukte anledningen til å spørre olje- og energiministeren om oljebransjen er i ferd med å tape samfunnsdebatten?

- Neida, det er det ikke. Det har vært en tøff periode der vi har fått to hendelser samtidig: Oljeprisfallet som gjør at folk kanskje ikke lenger tenker at Norge og velferdssamfunnet er så avhengig av olje og gass lenger, og så har du hatt Paris-avtalen og klimafokuset. Det gjør nok at veldig mange unge tenker at dette eventyret er slutt, men sånn er det ikke. Vi skal holde på med olje og gass i mange tiår fremover, sier Søviknes til enerWE.

Han tror ikke at folk flest forstår hvor mye oljebransjen bidrar med, og hvor avgjørende bransjen er for finansieringen av velferdsstaten.

- Nei, dessverre er det nok ikke sånt man sitter og diskuterer rundt middagsbordet hver dag, men jeg registrerer at det er en gryende oppmerksomhet rundt det at en sjettedel av statsfinansene har sin opprinnelse i olje og gass, sier Søkviknes.

Olje- og energiministeren fremhever spesielt de unge som en utfordrende, men også viktig gruppe, å nå frem til.

- Jeg tror vi må erkjenne at vi må kommunisere bedre, spesielt mot de yngre generasjonene. Vi må lære oss å kommunisere mer direkte med de unge på deres plattformer og deres premisser for å fortelle de om de store utfordringene med å skaffe verden nok energi. Nå tror nok mange at det bare er sol og vind kommer til å være i fokus fremover. Sol og vind er viktig og det er flott at de vokser, men de vokser fra et utrolig lavt nivå. Vi trenger olje og gass i mange tiår fremover, sier Søviknes til enerWE.

På spørsmål fra enerWE om selskapene i bransjen er aktive nok forteller ministeren at det er noe han tar opp hver gang han møter bedriftene i bransjen.

- I hvert eneste møte ber jeg instendig om at de tar del i samfunnsdebatten, sier Søviknes.

Avslutningsvis trekker han frem det han pleier å si om oljebransjen:

- Det er fortsatt lov å være stolt av å jobbe i oljen, og vi trenger de flinke hendene og de kloke hodene inn i fortsettelsen av dette eventyret, sier Søviknes.