Skarp advarsel om oljefondet

Som å blande børs og katedral. Klimapolitisk bruk av oljefondet kan gå utover rollen det har som investor, advarer Norges Bank. Den norske sentralbankens synspunkter kommer fram i en høringsuttalelse om en rapport som tar for seg oljefondets investeringer i kull- og petroleumsselskaper. Bruk av fondet som et klimapolitisk verktøy utover hva som er forenlig … Continued

Som å blande børs og katedral.

Klimapolitisk bruk av oljefondet kan gå utover rollen det har som investor, advarer Norges Bank.

Den norske sentralbankens synspunkter kommer fram i en høringsuttalelse om en rapport som tar for seg oljefondets investeringer i kull- og petroleumsselskaper.

Bruk av fondet som et klimapolitisk verktøy utover hva som er forenlig med fondets rolle som finansiell investor, vil være svært uheldig for forvaltningen av fondet, skriver Norges Bank i høringsuttalelsen.

Utvikling i en slik retning vil ikke være i tråd med det finansielle målet for forvaltningen. Det vil over tid gi en mindre tydelig investeringsstrategi og blant annet kunne redusere risikospredningen til fondet, heter det.

Høringsuttalelsen ble gjort kjent torsdag, samtidig med at Statens pensjonsfond utland la fram en rapport om ansvarlige investeringer. Der kommer det fram at fondet i fjor solgte seg ut av 22 selskaper med virksomhet innen kullutvinning, oljeutvinning fra oljesand, sementproduksjon og kraft fra kull.

Klimaforhold kan være en del av en bredere vurdering vi gjør av selskapers forretningsmodell og virksomhetens bærekraft over tid, skriver Norges Bank.