Bilde av bensinpumpe

Rammer samarbeid verdt milliarder

Exxon Mobile må avvikle oljeletingen. Det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobile må avvikle oljeletingen i det russiske Karahavet på grunn av amerikanske sanksjoner. Exxon kunngjorde fredag kveld at de vil trappe ned operasjonen til oljeriggen West Alpha, som ifølge avisa The New York Times har en verdi på 700 millioner dollar. Selskapet skal imidlertid ha fått … Continued

Exxon Mobile må avvikle oljeletingen.

Det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobile må avvikle oljeletingen i det russiske Karahavet på grunn av amerikanske sanksjoner.

Exxon kunngjorde fredag kveld at de vil trappe ned operasjonen til oljeriggen West Alpha, som ifølge avisa The New York Times har en verdi på 700 millioner dollar.

Selskapet skal imidlertid ha fått en utsettelse ut over fristen på 14 dager som USAs myndigheter har gitt amerikanske selskaper på å avvikle aktiviteter som omfattes av sanksjonene. Fristen var opprinnelig satt til 26. september.

Etter den korte utsettelsen er det ikke mulig å fornye lisensen, og det er ikke tillatt med videre arbeid, sier en talsmann for Exxon til Reuters.

Avviklingen blir ansett som det første håndfaste beviset på at sanksjonene rammer energiinvesteringer i Russland. I 2011 undertegnet Exxon en avtale med det statlige russiske oljeselskapet Rosneft om oljeutvikling til en verdi av 3,2 milliarder dollar.

En talsmann for Rosneft uttalte lørdag at arbeidet i Karahavet «fortsetter som planlagt».

Vi er tilfreds med at amerikanske myndigheter har gitt en relevant tillatelse til Exxon, sier visedirektør Larisa Kalanda.

USA skjerpet sanksjonene mot Russland i forrige uke på grunn av urolighetene i Ukraina. De nye tiltakene vil ramme samarbeid verdt milliarder av dollar mellom vestlige og russiske energiselskaper.

©NTB