Presses om Utsira

Venstre krever full elektrifisering. Elektrifisering av alle feltene på Utsirahøyden i Nordsjøen er det fremste klimakravet til regjeringen fra støttepartiet Venstre. Det er på høy tid at virkeligheten siger inn over Olje- og energidepartementet: Det er flertall på Stortinget for full elektrifisering av Utsira, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen. Regjeringen har forpliktet seg til å … Continued

Venstre krever full elektrifisering.

Elektrifisering av alle feltene på Utsirahøyden i Nordsjøen er det fremste klimakravet til regjeringen fra støttepartiet Venstre.

Det er på høy tid at virkeligheten siger inn over Olje- og energidepartementet: Det er flertall på Stortinget for full elektrifisering av Utsira, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Regjeringen har forpliktet seg til å forsterke klimaforliket. Å ikke elektrifisere hele Utsirahøyden, og dermed øke utslippene, er ikke å forsterke forliket, men tvert om å svekke det, fortsetter han.

Kostnader

Også regjeringens andre støtteparti KrF har vært klare i sitt krav om en områdeløsning på Utsira. Det innebærer at alle olje- og gassinstallasjoner skal drives med ren kraft fra land i stedet for gassturbiner ute på plattformene.

Dette er også regjeringens målsetting, fastslår statsminister Erna Solberg (H).

Utgangspunktet vårt er full elektrifisering, men at det ser ut til at det kanskje må komme i to faser. Vi kommer tilbake med våre anbefalinger når Oljedirektoratet er ferdig med sin behandling av saken, sier hun til NTB.

En full elektrifisering vil gi veldig god klimaeffekt, men selvsagt er det også et spørsmål om kostnader, understreker hun.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) avviser at det er for sent for Stortinget å stille krav om full elektrifisering når den såkalte Plan for utbygging og drift (PUD) legges fram til neste år.

Det er ikke noe tog som er gått, sier han.

SV-kritikk

SVs energi- og miljøpolitiske talsmann Heikki Eidsvoll Holmås frykter at Statoil vil ha kommet for langt i detaljplanleggingen dersom Stortinget venter til neste år med å behandle saken.

På et seminar om elektrifisering av Utsirahøyden på Stortinget tidligere denne uken, skal Statoil ifølge SV-representanten ha sagt at tiden alt er ute.

Jeg stilte bare ett enkelt spørsmål til Statoil: Når må dere ha beskjed fra Tord Lien om at dere må sikre nok strøm til å elektrifisere hele Utsirahøyden? Da sa Statoil: For en måned siden, sier Holmås til NTB.

Lien går i rette med Holmås’ framstilling.

Når han påstår at det ikke blir full elektrifisering på Utsira, er ikke det riktig. Det er ikke valgt en endelig kraftløsning for hele utbyggingen av Utsirahøyden per i dag, sier han.

– Vanlig praksis

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) understreker at elektrifisering på sokkelen er viktig for å nå hjemlige klimamål, men mener likevel at det er riktig å vente med å fatte en endelig beslutning når det gjelder Utsirahøyden.

Oljedirektoratet jobber nå med å gjennomgå tallene som er kommet. Stortinget vil behandle saken når plan for utbygging og drift er klar. Dette er den samme prosessen som Stortinget har hatt i 40 år. Vi er opptatt av en god og ryddig saksbehandling, men trenger mer fakta på bordet, sier hun.

Sundtoft understreker at det alt er klart at det desidert største feltet på Utsira, Johan Sverdrup, skal forsynes med kraft fra land fra dag én.

©NTB