- Oljebransjen er grunnmuren i norsk økonomi

Publisert

- Jeg heter Erna, og jeg lever av oljepengene, sa statsministeren med et smil da hun begynte sitt innlegg på årskonferansen til Norsk olje og gass torsdag denne uken.

Da hadde vi nettopp fått se en video med forskjellige oljearbeidere som forklarte hva de jobbet med for å hente ut olje og gass.

Etter foredraget fikk enerWE et videointervju med statsministeren. Vi benyttet anledningen til å spørre om hvor viktig oljebransjen er for Norges fremtid.

- Den er veldig viktig, og i mange mange tiår fremover kommer oljebransjen til å være den viktigste og største bransjen i Norge. Men gradvis kommer veksten vår til å måtte hentes andre steder fra. For det er ikke potensiale for at den skal vokse like mye som den har gjort de siste årene, men den vil være den største næringen i mange år til, sier Solberg til enerWE.

På spørsmål fra enerWE om regjeringen har gjort nok for å forklare resten av Norge hvor viktig oljebransjen faktisk er for velferdssamfunnet vårt, viser statsministeren til at de er tre partier som alltid har skjønt dette.

- Min opplevelse er at Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet alltid har vist at dette har vært grunnmuren i norsk økonomi, og at vi har hentet inntektene derfra, sier Solberg til enerWE, sier Solberg til enerWE.

Hun nevner ikke navn, men påpeker at det er politiske partier som jobber aktivt for å redusere oljeaktiviteten.

- Så er det noen som mener at vi skal politisk aktivt bidra til at tempoet går raskere ned i oljeøkonomien. Det tror jeg er farlig for norsk økonomi, sier Solberg til enerWE.

Den største politiske uenigheten om oljebransjen er spørsmålet om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Her står partene steilt imot hverandre. Det har også blitt hevdet at den usikre oljeprisen gjør det vanskelig å vurdere om utbyggingen vil bli lønnsom hvis oljeetterspørselen går ned som følge av overgang til fornybare energikilder. enerWE spør derfor om regjeringen føler seg trygge på at dette blir en lønnsom investering dersom det åpnes for olje- og gassutvinning.

- Vår jobb er ikke å vurdere lønnsomheten, det er selskapene som skal vurdere det. Det vi skal gjøre er å tilgjengeliggjøre mulighetene fremover, sier Solberg til enerWE.