Norsk-russisk samkvem

Fortsetter som før. Selv om Norge har markert seg som en skarp kritiker av Russlands intervensjon i Ukraina, fortsetter norsk-russisk samkvem som før. Verken Barentssekretariatet i Kirkenes, Det norsk-russiske handelskammeret, oppdrettere og fiskeindustri eller samarbeidsorganisasjonen på petroleumsområdet, Intsok, har fått signaler som tyder på endringer i forholdet til Norge. Vi har ikke fanget opp noen … Continued

Fortsetter som før.

Selv om Norge har markert seg som en skarp kritiker av Russlands intervensjon i Ukraina, fortsetter norsk-russisk samkvem som før.

Verken Barentssekretariatet i Kirkenes, Det norsk-russiske handelskammeret, oppdrettere og fiskeindustri eller samarbeidsorganisasjonen på petroleumsområdet, Intsok, har fått signaler som tyder på endringer i forholdet til Norge.

Vi har ikke fanget opp noen endringer i det norsk-russiske samarbeidet, verken i fiskeriforvaltningen eller for import av norsk fisk til Russland. Vi har stadig et tett samarbeid kommersielt med russiske aktører i markedet, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) til NTB.

Større samhandel

Han representerer norsk oppdretts- og fiskeindustri, som står for hoveddelen av den norsk-russiske samhandelen. Russland er Norges største enkeltmarked for fisk.

De norsk-russiske handelsforbindelsene er omfattende og har hatt en gledelig økning til en total samhandel på 18 milliarder kroner. Fisken står for nærmere 80 prosent av dette, sier administrerende direktør Jarle Forbord i det norsk-russiske handelskammeret.

Utsatt

Han sier at utsettelsen av det årlige næringslivsforumet som skulle vært arrangert 7.-8. april, ikke har noe med situasjonen i Ukraina å gjøre. Forumet er utsatt til utpå høsten.

Det var manglende oppslutning som var årsaken til utsettelsen. Vi følger med på situasjonen i Ukraina, men har ikke fått noen signaler om endringer i relasjonene, sier Forbord.

Slike signaler har heller ikke nådd lederen i Barentssekretariatet i Kirkenes, Rune Rafaelsen.

Det er ikke uproblematisk det som skjer på Krim. Men for oss er det viktig å vedlikeholde og videreutvikle de kanalene vi har i det regionale samarbeidet, og jeg tror våre samarbeidspartnere på russisk side ser det på samme måte, sier Rafaelsen.

Regionmøte

Onsdag i neste uke møtes regionrådet i Barentssamarbeidet i Arkhangelsk som planlagt. Rafaelsen har ikke fått noen signaler om at situasjonen i Ukraina vil påvirke dette møtet.

De ordinære forbindelsene fortsetter som normalt. Men jeg tror at det vi kan komme til å se, er en økende militarisering i Arktis. Det er ting som tyder på at amerikanerne også sender krigsskip nordover. Ting kan skje veldig fort, men vår rolle blir å holde dialogen så åpen som mulig, sier Rune Rafaelsen.

Uendret

Regiondirektør Håkon Skretting i det internasjonale samarbeidsorganet for petroleumsindustrien og norske myndigheter, Intsok, følger også situasjonen tett.

Vi vet aldri hva framtiden vil bringe. Men i det daglige er det «business as usual» i forholdet til Russland. Vi er også en del av A/S Norge og vil følge det våre politikere skulle bestemme dersom det skulle bli satt i verk noen form for handelsrestriksjoner. Men vi er absolutt ikke der nå, sier Skretting til NTB.

(©NTB)