– Konjunkturnedgangen som fulgte etter oljeprisfallet for tre år siden, er nå over

Finansminister Siv Jensen varsler en ny tid for oljepengebruken fremover.

Finansminister Siv Jensen (Frp) gleder seg over at den vanskeligste perioden for økonomien ligger bak oss, men varsler en ny tid for oljepengebruken fremover.

– Det er grunn til å glede seg over at den vanskeligste perioden nå er bak oss. Regjeringens politikk har virket. Veksten i norsk økonomi er på vei opp, ledigheten går ned og det skapes flere jobber. Konjunkturnedgangen som fulgte etter oljeprisfallet for tre år siden, er nå over, sa Jensen under mandagens finansdebatt i Stortinget.

Hun varslet at regjeringen legger opp til en nøytral finanspolitikk i 2018, og oljepengebruken over budsjettet anslås til under 3 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet.

– Siden handlingsregelen ble innført, har sterkt vekst i fondskapitalen gitt rom for at hver sittende regjering har kunnet øke bruken av oljeinntekter betydelig. Nå går vi inn i en ny tid. For det første gir lavere petroleumspriser mindre inntekter for staten. For det andre er anslaget for forventet realavkastning justert ned, fra 4 til 3 prosent, fremholdt Jensen.

(©NTB)