Hvor går iskanten?

Borgerlig sprik. Samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre slår fast at det ikke skal bores etter olje og gass ved iskanten. Men hvor går den egentlig? Her trengs det opprydning, fastslo Venstres Ola Elvestuen i Stortingets spørretime onsdag. Han viste til at regjeringen og støttepartiene later til å være uenige om hvor iskanten … Continued

Borgerlig sprik.

Samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre slår fast at det ikke skal bores etter olje og gass ved iskanten. Men hvor går den egentlig?

Her trengs det opprydning, fastslo Venstres Ola Elvestuen i Stortingets spørretime onsdag.

Han viste til at regjeringen og støttepartiene later til å være uenige om hvor iskanten går og ba olje- og energiminister Tord Lien (Frp) avklare dette spørsmålet. Lien svarte at regjeringen forholder seg til den samme definisjon av iskanten som den forrige regjeringen og la til Stortinget vil bli involvert underveis.

Bakgrunnen for saken er departementets utlysning av 54 nye blokker i Barentshavet. Miljødirektoratet har frarådet boring i 28 av disse blokkene fordi de ligger i områder hvor det har vært is de siste 15 årene. Direktoratet peker på at området rundt iskanten er et spesielt produktivt økosystem i Barentshavet med mange fiskearter, store mengder sjøfugl og sjøpattedyr, og høy planktonproduksjon.

Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson fant grunn til å harselere med uenigheten på borgerlig side.

Befolkningen i Nord-Norge har visst hvor iskanten går i mer enn hundre år, sa han.

©NTB