Bilde av person med vondt i ørene

Gassfelt skaper strid

Forskningsskip foretar seismiske undersøkelser. Hellas ber Tyrkia avstå fra provokasjoner etter at et tyrkisk fartøy er observert like ved gassfelt sør for Kypros. Det tyrkiske fartøyet beskrives som et forskningsskip som foretar seismiske undersøkelser. Slike undersøkelser brukes for å kartlegge forekomster av gass og olje under havbunnen. Provokasjoner kan ikke overses, og de kan heller … Continued

Forskningsskip foretar seismiske undersøkelser.

Hellas ber Tyrkia avstå fra provokasjoner etter at et tyrkisk fartøy er observert like ved gassfelt sør for Kypros.

Det tyrkiske fartøyet beskrives som et forskningsskip som foretar seismiske undersøkelser. Slike undersøkelser brukes for å kartlegge forekomster av gass og olje under havbunnen.

Provokasjoner kan ikke overses, og de kan heller ikke belønnes, sa den greske statsministeren Antonis Samaras under et besøk i Kypros’ hovedstad Nikosia fredag.

Han sier at han er helt enig i gresk-kyprioternes avgjørelse om å bryte forhandlingene med tyrkisk-kyprioterne i forrige måned, og han ber Tyrkia tenke seg om slik at fredssamtalene kan gjenopptas.

Kypros har siden Tyrkia invaderte den nordlige delen av øya i 1974, vært splittet i en gresktalende og en tyrkisktalende del, hvorav den tyrkisk-talende kun er anerkjent av Tyrkia.

Norges tidligere utenriksminister Espen Barth Eide ble tidligere i år utpekt til FNs spesialutsending til Kypros. I september innledet han en ny runde i fredsprosessen, men få uker senere ble forhandlingene brutt, etter alt å dømme som følge av gasstriden.

Ifølge kypriotiske myndigheter har det tyrkiske fartøyet Barbaros seilt i farvann like ved gassfeltene som tre utenlandske selskaper allerede har fått lisens til å utvinne. De tre selskapene er italienske ENI, franske Total og amerikanske Noble Energy.

Bildet øverst er kun et illustrasjonsfoto.