Forhandler med Iran

Ny frist 24. november. Atomforhandlingene med Iran forlenges med fire måneder, samtidig som USA frigir frosne iranske verdier for over 17 milliarder kroner. Partene ble sent fredag kveld enige om å fortsette forhandlingene og ga seg selv ny frist til 24. november med å komme fram til en endelig avtale om det iranske atomprogrammet, opplyser … Continued

Ny frist 24. november.

Atomforhandlingene med Iran forlenges med fire måneder, samtidig som USA frigir frosne iranske verdier for over 17 milliarder kroner. Partene ble sent fredag kveld enige om å fortsette forhandlingene og ga seg selv ny frist til 24. november med å komme fram til en endelig avtale om det iranske atomprogrammet, opplyser USAs utenriksminister John Kerry.

Kerry berømmer Iran for å ha etterlevd sin del av den midlertidige avtalen som ble inngått i november i fjor, ved å «nøytralisere sine lagre av uran anriket til 20 prosent, ved å redusere sine lagre av uran anriket til 5 prosent og ved ikke å installere avanserte sentrifuger».

Det synes helt klart at vi har gjort konkrete framskritt i de omfattende forhandlingene våre, men det gjenstår noen skikkelige hull på enkelte områder, sier Kerry.

Mens USA har gått med på å frigi iranske verdier for over 17 milliarder kroner, skal iranerne de neste månedene kvitte seg med ytterligere 25 kilo uran som er anriket til 20 prosent.

Uran benyttet i kjernevåpen har vanligvis en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent, men i teorien kan man også lage en ineffektiv atombombe med uran som er anriket ned mot 20 prosent.

Vesten mistenker Iran for å ville utvikle atomvåpen, noe ledelsen i Teheran benekter.

©NTB