Clinton vil satse grønt, Trump vil brenne kull

Klimapolitikken har fått begrenset oppmerksomhet i valgkampen i USA.

Mens Donald Trump vil skrote Parisavtalen og satse på kull, lover Hillary Clinton en massiv utbygging av grønn energi.

Klimapolitikken til de to presidentkandidatene har fått begrenset oppmerksomhet i valgkampen i USA.

I løpet av tre TV-sendte debatter fikk de ikke ett eneste spørsmål om klima av debattlederne. Amerikanske medier er blitt anklaget for å tie temaet i hjel – selv om det er blitt mer omtalt enn i tidligere valgkamper.

Samtidig er klimaendringer og energipolitikk blant områdene hvor Trump og Clinton står aller lengst fra hverandre.

– Donald tror klimaendringene er en bløff som kineserne står bak. Jeg tror dette er reelt, sa Clinton i den første presidentdebatten.

– Bullshit

I duellen med Clinton nektet Trump for å ha sagt noe slik. Men i 2012 skrev han på Twitter at kineserne har funnet på global oppvarming for å ramme USAs økonomi.

Trump har også kalt klimaforskningen «svindel» og «bullshit». Blir han president, lover han å stanse all støtte til FNs arbeid mot global oppvarming. I tillegg vil han forsøke å skrote resultatet av 20 år med internasjonale klimaforhandlinger – Parisavtalen.

Den trer formelt i kraft 4. november, fire dager før presidentvalget i USA.

– Han har også lovet å gjenoppbygge USAs kullindustri, sier forskningsdirektør Guri Bang ved CICERO senter for klimaforskning.

Viktige reguleringer

Reguleringer innført av Barack Obama for å kutte USAs utslipp av klimagasser, vil trolig forsvinne hvis Trump blir president.

Clinton lover på sin side å videreføre og utvide reguleringene – blant dem Clean Power Plan, som skal kutte CO2-utslipp fra amerikanske kraftverk.

– Dette er veldig viktig siden planen vil få en svært direkte effekt på USAs utslipp, sier Bang til NTB.

Vinner Clinton valget, lover hun å få på plass en halv milliard solcellepaneler i løpet av sin første presidentperiode. Fornybar energi skal dekke strømforbruket til alle boliger i hele USA.

Clinton vil overholde USAs utslippsmål i Parisavtalen, og be om klimaråd fra nobelprisvinner, klimaaktivist og tidligere visepresident Al Gore.

Støtte i partiet

Selv om Trump i klimapolitikken ligger milevis unna Clinton, har han mange meningsfeller i sitt eget parti.

En lang rekke republikanske politikere stiller seg tvilende eller avvisende til klimaforskningen. Også partiets leder i Senatet, Mitch McConnell, vil trekke USA fra Parisavtalen.

Siden Trump er på linje med resten av partiet, tror Bang at han kommer til å gjennomføre klimapolitikken sin. Det kan i så fall få dramatiske konsekvenser for den globale kampen mot klimaendringene.

– Dystopisk mareritt

Hvis ikke USA holder sine utslippsløfter, er det høyst uvisst om Kina og andre store u-land vil oppfylle sine. Løftebrudd kan få tilliten mellom landene til å forvitre.

– Energivisjonen til «The Donald» er et dystopisk mareritt som vil øke USAs utslipp og få den internasjonale innsatsen for å bekjempe klimaendringene til å kollapse, mener Joseph Curtin, klimarådgiver for regjeringen i Irland.

Meningsmålingene tyder ikke på at Trump får mulighet til å virkeliggjøre sin visjon. Men selv om Clinton skulle vinne valget, vil hun få problemer med å realisere sine grønne planer hvis Republikanerne fortsatt kontrollerer Kongressen.

I så fall kan de fortsette å stikke kjepper i hjulene for nye klimatiltak, slik de har gjort i Barack Obamas tid som president.