Bilde av David Cameron

Bombet IS-kontrollerte oljefelt

Hele verden må stå samlet. Kampfly fra USA og arabiske samarbeidsland bombet onsdag kveld IS-kontrollerte oljefelt og oljeinstallasjoner i Syria. Ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) har store inntekter fra oljefeltene den kontrollerer og bruker også oljen til å holde i gang sin egen krigsmaskin. Disse oljeinstallasjonene har gitt IS rundt 2 millioner dollar i inntekt … Continued

Hele verden må stå samlet.

Kampfly fra USA og arabiske samarbeidsland bombet onsdag kveld IS-kontrollerte oljefelt og oljeinstallasjoner i Syria.

Ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) har store inntekter fra oljefeltene den kontrollerer og bruker også oljen til å holde i gang sin egen krigsmaskin.

Disse oljeinstallasjonene har gitt IS rundt 2 millioner dollar i inntekt per dag, sa kontreadmiral John Kirby i USAs forsvarsdepartement Pentagon da operasjonen var over.

Arabiske fly
Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater deltok i bombingen onsdag kveld.

Flertallet av fly som deltok i operasjonen var faktisk fra koalisjonen, ikke USA, sa Kirby.

Ifølge den amerikanske sentralkommandoen ble det gjennomført 13 bomber mot 12 raffinerier og et IS-kjøretøy.

Vi evaluerer fortsatt angrepet, men de første meldingene tyder på at det var vellykket, heter det i en uttalelse.

Jobbe sammen
Det er uklart hvor mye olje IS klarer å selge. Ifølge Adam Sieminski, som leder U.S. Energy Information Administration, produserer IS mindre enn 100.000 fat olje om dagen.

Det siste angrepet mot Den islamske staten fant sted kort tid etter at president Barack Obama under en tale FNs hovedforsamling ba verden stå samlet i kampen mot IS.

Vi skal jobbe sammen mot å strupe gruppens økonomi, og å hindre strømmen av krigere inn og ut av regionen, sa Obama.

Onsdag kunngjorde Belgia og Nederland at de sender kampfly til militæroperasjonen mot IS i Irak.

Britiske fly
Også Storbritannia bør nå slutte seg til luftangrepene mot Den islamske staten i Irak, ifølge statsminister David Cameron.

I sin tale til FNs hovedforsamling onsdag kveld sa Cameron at han har innkalt representantene i Parlamentet fredag for å få grønt lys til å delta i kampene mot IS i Irak. Men statsministeren sa ingenting om å delta i bombeangrepene mot IS i Syria, som USA og arabiske allierte startet denne uka.

Det er nå riktig av Storbritannia å gå inn i en ny fase. Jeg har derfor innkalt Parlamentet fredag for å sikre ryggstøtte for at Storbritannia kan delta i luftangrep mot ISIL i Irak, sa statsministeren.

Ondskap
ISIL er et annet navn på ekstremistgruppen IS.

Mitt budskap i dag er enkelt. Vi står overfor en ondskap som hele verden må stå samlet mot, sa Cameron, som la til tidligere feilsteg ikke må brukes som unnskyldning for ikke å handle.

Den britiske statsministeren sa også i sin tale til alle FNs medlemsland at Iran kan være en del av løsningen i kampen mot ekstremistene i IS.

Storbritannia har alvorlige uoverensstemmelser med Iran. Men landet må få en sjanse til å vise at de kan være en del av løsningen, ikke en del av problemet, sa Cameron.

©NTB