Atomsamtalene

Uenige om framgang i atomsamtalene. Iran mener denne ukens atomforhandlinger med USA, Russland, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Kina har brakt partene nærmere hverandre. Russland og EU mener derimot at avstanden fortsatt er stor. Irans samtaler med de seks atommaktene fant sted i Wien tirsdag og onsdag. I en oppsummerende epost som den tyske EU-diplomaten Helga … Continued

Uenige om framgang i atomsamtalene.

Iran mener denne ukens atomforhandlinger med USA, Russland, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Kina har brakt partene nærmere hverandre. Russland og EU mener derimot at avstanden fortsatt er stor.

Irans samtaler med de seks atommaktene fant sted i Wien tirsdag og onsdag. I en oppsummerende epost som den tyske EU-diplomaten Helga Schmid har sendt til EU-medlemsstatene, heter det at forhandlingene fortsatt er på et tidlig stadium.

Avstanden er stor mellom Iran og verdensmaktene på noen områder, men iranske forhandlere gir inntrykk av å være svært målbevisste med et ønske om å oppnå enighet om Irans atomprogram innen den avtalte seksmånedersfristen, heter det i eposten fra Schmid, hvis rolle er å koordinere samtalene med Iran på vegne av de seks atommaktene.

Vi har fortsatt mye arbeid foran oss. På noen områder er det stor avstand mellom partene, skriver hun.

Russlands atomforhandler Sergej Ryabkov stiller seg på linje med sine fem atomkollegaer og sier ifølge Interfax at partene står «langt fra hverandre» i arbeidet med å komme til enighet om anriking av uran i Iran.

Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif mener på sin side at forhandlingene denne uken har vært «svært vellykkede» i arbeidet med å klargjøre viktige temaer. Han beskriver dem som svært nyttige og konstruktive.

Denne ukens møter i Wien var nummer to i en rekke som har som mål å lede fram til en avtale innen slutten av juli. Neste forhandlingsrunde finner sted i Wien 7. til 9. april.

(©NTB)