Useriøst av Trine Skei Grande

Publisert

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Administrerende direktør i enerWE AS.

Regjeringen har invitert flere enn 400 gjester til festmiddag i Oslo rådhus for å feire oljenæringens 50 år i Norge. Festen finner sted uten Venstre-leder Trine Skei Grande.

 • Les også: Grande dropper festmiddag for oljen.
 • Historieløst

  I en kommentar tidligere denne uken skrev Anders Lie Brenna, Ansvarlig redaktør i enerWE om oljeinntektene og statsbudsjettet:

  AS Norge som henter ca 18,8 prosent av sine inntekter fra oljen. I år utgjør disse inntektene ca 233 milliarder kroner, noe som er litt mer enn beløpet AS Norge bruker på høyere utdanning (35 milliarder), Forsvaret (49 milliarder) og regionale helseforetak (141 milliarder) til sammen (totalt 225 milliarder) i år.

  Det er jo noe å feire at vi fant olje, men jeg vet ikke helt hva det er å feire nå, sier Grande til NTB, som beskriver festen som «litt pussig».

  Statsminister Erna Solberg (H) er vert for arrangementet, og kong Harald er æresgjest. Tidligere statsministre og statsråder, ordfører og en rekke andre representanter fra det offisielle Norge vil være til stede. Men altså ikke Venstres leder. Hun takker nei til invitasjonen.

  38 % av Norges eksportinntekter kommer fra petroleumsnæringen. Grande synes det er pussig å feire dette. Jeg synes ikke det er pussig.

  • Les også: Forstår ikke det norske folk tallet 38
  • Det handler om respekt 

   Fremskrittspartiets Erlend Wiborg mener Grande er smålig.

   Det er en ærlig sak å mene at vi ikke bør utvinne mer olje, men å snakke ned hele næringen og dens betydning for Norge, både i dag og historisk, er både arrogant og historieløst, sier han til NTB.

   Jeg har stor respekt for næringslivsledere, politikere og aktivister som jobber for det grønne skifte. Tidligere denne uken hadde vi en fin prat med blant annet Marius Holm som leder milljøorganisasjonen Zero. Fremtiden til kloden vår er avhengig av folk som brenner for miljøsaken.

   Men jeg er enig med Erlend Wiborg. Det er respektløst overfor alle de som har jobbet og som jobber i næringen. Det er oljebransjen som har gitt oss det velferdssamfunnet vi setter så stor pris på.

   Hva mener mine kontakter på Facebook?

   Jeg postet følgende kommentar på min Facebook-side:

   Jeg skriver på en kommentar i forbindelse med at Trine Skei Grande ikke vil delta på festmiddag i Oslo rådhus for å feire oljenæringens 50 år i Norge. Hva er din mening om dette?

   Her kom det raskt flere interessante kommentarer:

   Per-Ivar Nikolaisen fra nettavisen Shifter.no skriver følgende:

   Hun burde jo benytte sjansen til å feire de 50 årene som har vært, for det er jo ikke sikkert det blir så mye å feire fremover. Sikkert god mat og drikke, tross dårlige tider.

   Joleif Tolleshaug skriver følgende:

   Bare fordi oljen har gitt oss en velferdsstat som nær sagt hele verden misunner oss er det ikke noen grunn til å feire den, nei.

   Marius Kjeldahl skriver følgende:

   Trine er en historieløs maktkåt politiker som ikke skjønner hva som har skapt hennes mulighet til å ta grønne valg.

   Christian Peder Braarud skriver følgende:

   Det er en symbolpolitisk markering. Stort mer er det vel ikke å si.

   Andre Backen skriver følgende:

   Vil Trine tilbake til tiden før vi brukte olje? Så vidt jeg har lest i historiebøkene så var det stusselig med mye fattigdom og sult. Heia Trine!

   Salvador Noriega Baille skriver følgende:

   Just a pose. Da skulle hun også foreslått et alternativt budsjett uten bruk av oljepenger. Hvis hun hadde vært konsekvent. Men som mange andre vil hun ha utbytte uten innsats.

   Einar Tønnesen skriver følgende:

   At det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Oljen er årsaken til velferdssamfunnet vårt, men oljen må i fremtiden erstattes av andre energikilder, og med det fundamentet i vårt samfunn som oljen har skapt ligger alt til rette for at vi skal klare denne omstillingen. Nasjonalt og bidra internasjonalt.

   Per-Espen Kindblad skriver følgende:

   Hun går jo glipp av å kunne takke oljeindustrien for det den har bidratt med, men samtidig tar hun heller ikke muligheten til å belyse viktige saker fremover som gjelder oljeindustrien og skiftet som etterhvert vil komme. Kompromisser er viktig - og det å forstå, akseptere, tenke nyskapning og forbedring, samt gi og ta.

   Mens andre er litt mildere i sine kommentarer:

   Bente Hanasand skriver følgende:

   Jeg har litt sansen for politikere som er mest opptatt av politikken jeg Ikke alt rundt Det er ikke noe uryddig i å takke nei til en festmiddag - i kategorien hvor man skal feire en kommersiell bransje. Helt ryddig i grunn.

   Den mest interessante kommentaren er kanskje kommentaren fra Olje- og energiminister Tord Lien:

   Nå takker jo Trine nei til de fleste slike middager så veldig dramatisk er jo ikke dette.

   Pokemon GO

   Etter å ha lest kommentaren til Tord Lien så ble min kommentar litt mildere enn først tenkt. Tord Lien kjenner Trine Skei Grande. Det gjør ikke jeg.

   Så jeg avslutter her og understreker at jeg har stor respekt for at man som politiker ikke kan delta på alle sosiale arrangementer.

   Men denne festen synes jeg du skal gå på, Trine. Legg vekk Pokemon Go og ta del i festen som til og med Rasmus Hansson fra De Grønne har takket ja til å delta på!

   God helg!

   --

   Av Chul Christian Aamodt, Administrerende direktør, enerWE AS

   --

   Hva mener du? Diskuter saken i Facebook-gruppen for oljebransjen.