- FrPs landsmøte en hyllest til den norske oljearbeideren

Publisert

Fremskrittspartiets 44. ordinære landsmøte avholdes denne uken på Gardermoen. I følge Olje og energiminister Terje Søviknes skal partiet nå bli enda tydeligere når det gjelder viktigheten av norsk olje- og gassindustri.

- Ja, det var programbehandling i går, og vi fikk vedtatt en veldig tydelig profil på industrisiden, forteller Søviknes på telefon til enerWE. Dette gjelder spesielt for konsekvensutredningen for Lofoten, Vesterålen og Senja, og for Barentshavet Nord, men også for områdene Jan Mayen og Møreblokkene.

- Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass regnet nylig ut at Arbeiderpartiets Lofoten-kompromiss kan gi 225 milliarder kroner i tapte inntekter. Er dette tall du stiller deg bak?

- Jeg har lest rapporten, og det gjort en god utredning. Tallene synliggjør viktigheten for å gjøre en god konsekvensutredning av områdene. 

Søviknes understreker at vi i Norge har lang og god tradisjon for å få til et konstruktiv samspill mellom aktørene i fiske og aktører i olje- og gassbransjen.

- Nå må stå opp for industrien, sier han.

Fjerner matskatten offshore

Personer som tjener over 600.000 i året, må skatte 5.000 kroner i året for maten de får på jobb.

- Det ble flertall i salen for å fjerne denne skatten, forteller Søviknes.

Det var Bondevik-regjeringen som innførte matskatten offshore i 2005.

- Stoltenberg-regjeringen lovet å fjerne matskatten dersom de vant valget, men dette fulgte de ikke opp. Det gjør vi, forteller Søviknes. Her var salen tindrende klar, og dette blir en sak vi skal bruke i forhandlinger ved valget. 

- Parisavtalen og togradersmålet legger føringer på norsk olje- og energipolitikk. I hvilken grad blir muligheter og konsekvenser når det gjelder fornybare energikilder diskutert på landsmøtet?

- Vi har ikke hatt noen stor debatt om dette på landsmøtet, men vi viderefører programmet der vi mener det er viktig å ta bruk av naturressursene vi har. Det er rart at den særnorske debatten er så polarisert. I Norge er man enten for olje- og gass, eller så skal man redde kloden. Verden trenger mer energi. Man kan nå Parismålene også med olje- og gass som en del av energimiksen i 2050. 

I 2014, før oljeprisfall og 50.000 stillingskutt i bransjen, var det 60 førsteårsstudenter i petroleumsfag ved NTNU. I år er det bare to førsteårsstudenter.

- Bør ungdom fortsatt søke seg til petroleumsfag?

- JA! Vi har bygget opp en fantastisk kompetansebase, og dersom vi ikke klarer å holde denne vedlike gjør vi en kjempefeil. Med de kuttene man har klart å ta i næringen så er aktivitetsnivået høyere enn på lenge. Vi må se på alle prosjektene vi har pipeline. Vi forventer ti planer til drift og utbygging (PUD) dette året.

Han forteller videre at det nå kan komme et nytt jag etter personell i oljebransjen.

- Diskusjonen i næringen har begynt å gå på mannskapsmangel om noen år. Ungdom har alt å hente på å søke seg mot petroleumsfag. Vi må få den særnorske debatten til å bli mer faktabasert. Det betyr mye for rekrutteringen til bransjen.

Han avslutter med å si at landsmøtet nærmest har vært en hyllest til den norske oljearbeideren.

--

På bildet: Terje Søviknes (t.v) og oljearbeideren Andreas Arff (t.h)

Powered by Labrador CMS