I Stavanger-regionen er arbeidsledigheten på nesten 5 %

Publisert

– Omstilling er krevende, det tar tid.

Omstilling i norsk økonomi er et av hovedtemaene på Høyres landsmøte denne helgen.

– Det å ha en sektor som er så dominerende, gjør oss veldig sårbare, erkjente næringsminister Monica Mæland (H) om nedturen i oljenæringen.

Men hun la også vekt på at bildet er variert.

– Tradisjonell eksportindustri og reiseliv går godt, vi eksporterer mer fisk enn noen gang. Vi har også satt i gang en historisk satsing på samferdsel, sa Mæland.

Tenke nytt

I Stavanger-regionen er arbeidsledigheten på nesten 5 prosent, og for unge i alderen 20-24 år ligger den på 8,8 prosent. Det vekker bekymring for Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, som fremhevet at regionen må se på nye utviklingsområder framover.

– Omstilling er krevende, det tar tid. Men Stavanger-regionen skal gå foran i den omstillingsprosessen som Norge er inne i, sa hun til landsmøtet.

Omstillingsvante

Innleggene i debatten lørdag formiddag var preget av behov for optimisme og fremtidstro. Få tok ordet «krise» i sin munn om arbeidsledighetssituasjonen. I stedet tok mange ordet for å snakke om hvordan Norge skal klare å skape nye næringer og nye arbeidsplasser.

Forskning og innovasjon og økt konkurransekraft var ord som gikk igjen. Norge har egentlig et heldig utgangspunkt fordi vi har et næringsliv som er vant til endring og omstilling, mener kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (h). Også han understreket at vi må tenke nytt om næringsutvikling.

– Vi vet at dagens utfordringer må møtes med nye løsninger. Å fortsette som før, betyr ikke at alt blir som før, sa Sanner.

Powered by Labrador CMS