- Perfeksjonering av karbonfangst er nøkkelen til å nå de globale klimamålene

Publisert

Aker Solutions forteller i en pressemelding at de har vunnet det de beskriver som strategisk viktige kontrakter for konseptstudier innen karbonfangst på Yara's fabrikk på Herøya og Norcem's produksjonsanlegg i Brevik.

Norcem og Yara er to av tre selskaper som får midler fra staten for å bygge og drifte full-skala karbonfangst.

- Perfeksjonering av karbonfangst er nøkkelen til å nå de globale klimamålene, sier Luis Araujo, administrerende direktør i Aker Solutions.

Aker Solutions har tidligere utført omfattende testing med et pilotprosjekt på fabrikken i Brevik. Resultatene var såpass lovende at Norcem valte Aker Solutions' teknologi til et potensielt anlegg på sementfabrikken.

I jobben for Norcem skal Aker Solution designe en karbonfangstfabrikk som er integrert med sementfabrikken. Det inkluderer en prosess for å gjøre CO2 om til flytende stoff, samt fasiliteter som kan brukes til frakt. Fabrikken vil ha en kapasitet på omtrent 400.000 tonn CO2 i året.

På Yara skal de utvikle en karbonfangst for gass som også inkluderer å gjøre CO2 flytende. Begge konseptstudiene skal ferdigstilles innen september i år.

- Aker Solutions kan nå tilby karbonfangstfabrikker til lavere pris og med mindre energibruk ved hjelp av en ny miljøvennlig løsning, sier Oscar Graff, sjef for Aker Solutions karbonfangstsatsing.

Det gjenstår imidlertid å se hvor vellykket karbonfangst blir. I en større Fritt Ord-støttet reportasje har enerWE sett nærmere på Klemetsrudanlegget i Oslo, og snakket med miljøvernorganisasjonene. De er uenige om hvorvidt det er en god idé eller ikke.

Les også: Greenpeeace: - Det største problemet med karbonfangst er at det er et sidespor