Bergen  20180919.Her blir den siste rest av busker fjernet i Bjørndalsbakken og trafikken kan komme forbi i den kraftige vinden.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Bergen 20180919.Her blir den siste rest av busker fjernet i Bjørndalsbakken og trafikken kan komme forbi i den kraftige vinden.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Over 8.0000 kunder strømløse etter blåsten på Vestlandet

Publisert

Over 8.000 kunder var torsdag formiddag fremdeles uten strøm og tog på Bergensbanen sto etter vindens herjinger i natt. Nå forbereder kysten seg for ny vind.

Trær som var falt ned over kraftlinjer, tak som blåste av gårde og stillaser som falt var blant konsekvensene av den kraftige vinden som fulgte med stormen Helene som blåste over Vestlandet onsdag kveld og natt til torsdag.

– Vi har fått melding om 150 tilfeller av naturskade som følge av vinden. Det er trær som har falt og gjenstander som har blåst av gårde, sier operasjonsleder Frode Koltveit i Vest politidistrikt til NTB.

– Heldigvis er det ikke skjedd noen alvorlige skader eller tilfeller av personskade, som vi er blitt varslet om, legger han til.

Strømmen forsvant

Over 8.000 kunder av strømleverandøren BKK i Hordaland og Nordhordland var fortsatt strømløse ved 11-tiden torsdag formiddag og lenger nordover rapporterte Sundfjord Kraft om at 210 kunder var uten strøm på formiddagen.

Bane Nor meldte torsdag formiddag at både toget fra Oslo til Bergen og lokaltoget mellom Bergen og Myrdal sto på grunn av trøbbel med strømtilførselen.

Ny storm fredag

Også Rogaland fikk merke vindens herjinger, men mest onsdag kveld da snaut 30 skademeldinger kom inn til politiet.

– Det er trampoliner og trær som har blåst ned, sier operasjonsleder Helene Strand i Sørvest politidistrikt.

Nå forbereder nødetatene seg på minst like kraftig vind fredag etter at Meteorologisk institutt har varslet vind med hastighet på 30–40 meter i sekundet langs kysten av Rogaland og østover mot Østlandet.

Sikring og skadebegrensning

Forsikringsselskapene begynte torsdag å få inn rapporter om skader fra kundene.

– Vi får fortløpende inn meldinger om nedblåste trær, avrevne tak og ras. Vi jobber på spreng for å hjelpe kundene våre, men det er mye man kan gjøre selv også. Nå gjelder det å komme fort i gang med sikring og skadebegrensning. Dette er viktig for at skadene ikke skal bli større, sier forebyggingsekspert Øyvind Setnes i Tryg Forsikring.

100 millioner etter forrige storm

Da stormen Johanne raste over sør- og østlandsområdet fredag 10. august, gikk det hardt utover eiendommer. I tillegg fikk en god del biler og båter skader.

– Vi ser nå at sluttsummen kom opp i rundt 100 millioner kroner for forsikringsselskapene samlet, skriver kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige i en epost til NTB.

Ifølge Rysstad er det for tidlig å spå hva som vil være største skadekategori denne gangen, men geografisk sett bør skadeomfang bli mer begrenset enn sist.

(©NTB)