Andreas Thorsheim, grunnlegger av Otovo
Andreas Thorsheim, grunnlegger av Otovo

- Solenergibransjen kan få hodet under vann

Andreas Thorsheim og hans med-gründere i Otovo er bekymret for bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken hadde de fire Otovo-gründerne et innlegg i Teknisk Ukeblad, der de uttrykte bekymring. For Andreas Thorsheim, Simen F. Jørgensen, Andreas Bentzen og Lars Syse Christiansen skriver i innlegget at de frykter koronakrisen vil knekke solenergibransjen.

Det blir nok vanskelig i Norge om ikke bransjen blir hjulpet.

Andreas Thorsheim

På spørsmål fra enerWE om hva som er den største bekymringen nå, svarer daglig leder Andreas Thorsheim i Otovo at dagens situasjon blant annet skaper usikre kjøpere.

- I Norge - som er ett av våre fire markeder, er det nå mer usikkerhet blant folk fordi mange er er permittert eller usikten på de økonomiske utsiktene. Derfor nøler folk med å ta store enøk-beslutninger. Det blir nok vanskelig i Norge om ikke bransjen blir hjulpet, spår han.

- Er dere bekymret på Otovos vegne, bransjen eller begge deler?

Dette er en en sunn fremtidsbransje som kan få hodet under vann. Og får bransjen det, vil det ramme fremtidige grønne arbeidsplasser i Norge - det er svært uheldig.

Andreas Thorsheim

- Vi er bekymret på bransjens vegne. Hvis ikke vi selger solceller, får heller ikke de 250 bedriftene som monterer for oss, så mange oppdrag som de trenger. Og det er dumt. Mange av disse har investert i utstyr og opplæring, og dette har båret frukter. Dette er en en sunn fremtidsbransje som kan få hodet under vann. Og får bransjen det, vil det ramme fremtidige grønne arbeidsplasser i Norge - det er svært uheldig, sier Thorsheim.

- Bruk Enova

Thorsheim mener det er spesielt én ting som myndighetene kan gjøre for å avhjelpe denne situasjonen.

- Enova er tildelt 3,8 milliarder til å bruke i årets budsjett , hvorav 225 millioner går til energitiltak i husholdningene, og de kan beslutte å doble støttesatsene til alle tiltak i boliger som har fått støtte fra før. Det vil kunne revitalisere de små og mellomstore installasjonsbedriftene som trenger arbeid nå, sier han til enerWE.

På denne bakgrunnen har 11 næringslivsaktører på miljøsiden sendt et brev til klima og miljøminister der de ber om dette tiltaket, og Otovo er én av disse.

- I motsetning til midler til forskning og utvikling (FOU), gir dette resultater med én gang. Og i motsetning til kontantstøtten til næringslivet som er en ny løsninger, handler ikke dette om å finne opp nye løsninger, sier han.

- Kan holde oss flytende

Senest onsdag denne uken hadde Thorsheim en investorpresentasjon der selskapet kunne presentere tall som viser at de har hele 193 millioner kroner i cash på bok, så Thorsheim fremholder at han ikke har panikk på selskapets vegne, selv om det er vanskelige tider.

I dag har vi hatt en investorpresentasjon som viser at vi har kontanter til å holde oss flytende i årevis.

Andreas Thorsheim

- Otovo er en svært solid bedrift som gikk inn i krisen med kontanter på bok etter å ha hentet inn penger i høst. I dag har vi hatt en investorpresentasjon som viser at vi har kontanter til å holde oss flytende i årevis. Så vi er likvide, men det er ikke sikkert vi vil omsette disse pengene i Norge hvis det ikke er et marked her, sier han men beroliger samtidig kunder som allerede har plassert sine ordre.

- Vi vil levere alle anleggene vi har solgt og hjelpe alle våre kunder. Problemet er 2021 og 2022. Kommer det da til å være installatører som kan levere bra kvalitet, et høyt nivå på HMS i et mindre solrikt land som Norge? Det avgjøres nå, sier han.

Men det er klart at vi ser an hvordan vi bruker pengene våre og hvor vi investerer.

Andreas Thorsheim

Vil fortsette å satse

Otovo har jo ikke bare Norge som sitt marked, men satser også i tre andre, geografiske markeder.

- Vi kommer til å fortsette å satse i alle landene, og også i Brasil. Men i Spania er det sterke begrensninger på bevegelse, derfor er det vanskelig for installatørene å komme ut. I Frankrike og Sverige er det litt mer normalt. Men det er klart at vi ser an hvordan vi bruker pengene våre og hvor vi investerer. Vi kan vokse i mange av markedene våre, sier han.

Powered by Labrador CMS