Andreas Thorsheim er én av fire gründere av solcelleselskapet Otovo.
Andreas Thorsheim er én av fire gründere av solcelleselskapet Otovo.

- Håper å bli lønnsomme i Skandinavia i 2020

Otovo tror på nærmere kvart milliard i 2019-omsetning. - Sverige og Norge er omtrent like store for oss nå, sier gründer Andreas Thorsheim.

Publisert Sist oppdatert

Solcelleselskapet Otovo, som Andreas Thorsheim står bak, ligger an til å kunne bokføre en solid omsetning i 2019. Detaljer rundt tallene kan ikke avsløres før om noen måneder, siden selskapet er notert på NOTC, som er en markedsplass for unoterte aksjer, eid av Oslo Børs.

- Vi kan ikke gå ut med tall ennå, men vi har guidet på 200-220 millioner kroner i verdi på omsatte solcelleanlegg i 2019, opplyser Thorsheim til enerWE.

Vi startet opp i Frankrike i fjor, så det gikk fra ingenting til en pen liten butikk.

Andreas Thorsheim

Otovo ble startet i januar 2016 av kvartetten Andreas Thorsheim, Simen Fure Jørgensen, Lars Syse Christiansen og Andreas Bentzen. Det startet med salg av solceller til private hjem i Norge, og etterhvert har dette blitt utvidet til også å omfatte kunder i Sverige, Spania og nå sist også Frankrike.

- Vi startet opp i Frankrike i fjor, så det gikk fra ingenting til en pen liten butikk. Vi håper det franske markedet vil løsne i 2020.

Som enerWE har skrevet om tidligere, har det svenske markedet for solceller vist seg noe enklere enn det norsk, så veksten i nabolandet har vært større enn her til lands.

- Sverige og Norge er omtrent like store for oss nå, sier han og forteller at den svenske suksessen har gitt dem selvtilliten til å kapre nye markeder.

På eiersiden i Otovo er det hovedsakelig de ansatte som er aksjonærer, men selskapet har også flere investorer i ryggen, som Agder Energi Ventures, Akershus Energi, Obos og Selvaag Bolig.

- Hvor blir de viktigste vekstområdene i 2020?

- Spania og Frankrike er vekstområdene i 2020, mens Skandinavia er hjemmemarkedet vårt, der vi håper å bli lønnsomme i 2020, sier Thorsheim.

- Tror regjeringen ser en mulighet for å la Norge ta sjumilssteg

Tidligere denne måneden møtte Thorsheim - sammen med Barbro Renland Nordby fra Solenergiklyngen - klima- og miljøminister Ola Elvestuen, for å overrekke et policynotat om hvordan myndighetene bør legge til rette for mer solenergi i Norge.

Vi tror Venstre og regjeringen her ser en mulighet for å la Norge ta et sjumilssteg i å ta igjen Danmark og Sverige på solenergi

Andreas Thorsheim

- Har du forventninger til at det skal komme noe ut av møtet med Elvestuen?

- Ja, selvsagt, de har lovet de skal gjøre dette i Granavolden-erklæringen. «Regjeringen vil opprettholde, og gradvis styrke, mulighetene for egenprodusert energi for husholdninger, borettslag og landbruket», heter det der. Vi tror Venstre og regjeringen her ser en mulighet for å la Norge ta et sjumilssteg i å ta igjen Danmark og Sverige på solenergi, sier Thorsheim.

Han kommer med en oppfordring til den som måtte fylle posten som olje- og energiminister etter avtroppende Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet.

- Vi registrerer at Granavolden som et minimum ligger fast. Ny energiminister vil vel videreføre enøkmål og bør dermed være veldig vâr på endringer i nettleie til ugunst for solenergi og varmepumper, avslutter han.

Powered by Labrador CMS