Statoil tildelt lisens i Algerie

Får andel på 30 prosent. Sammen med Shell håper Statoil å finne skifergass sørøst i Algerie. Selskapene er nå tildelt en letelisens som dekker 2.730 kvadratkilometer. Tildelingen ble kjent tirsdag, og det er Statoil som skal være operatør for lisensen, med en andel på 30 prosent. Shell får 19 prosent, og det algeriske Sonatrach vil … Continued

Får andel på 30 prosent.

Sammen med Shell håper Statoil å finne skifergass sørøst i Algerie. Selskapene er nå tildelt en letelisens som dekker 2.730 kvadratkilometer.

Tildelingen ble kjent tirsdag, og det er Statoil som skal være operatør for lisensen, med en andel på 30 prosent. Shell får 19 prosent, og det algeriske Sonatrach vil eie den resterende andelen på 51 prosent.

En av Statoils målsettinger er å være en hovedleverandør av gass til Europa. Dermed er Algerie interessant på grunn av gassforekomstene i landet og nærheten til Europa.

Tildelingen representerer en mulighet til å teste et potensielt stort område med skiferressurser. Muligheten er i tråd med Statoils letestrategi, som innebærer at vi søker tidlig tilgang i stor skala og satser på selskapets kjerneområder, heter det i pressemeldingen fra selskapet.

Kan bli spennende

Analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities tror ikke tildeling av letelisensen vil få mye å si med det første:

Verdimessig er ikke Algerie veldig viktig for Statoil-aksjen akkurat nå. Samtidig er det åpenbart svært interessant hva som vil skje framover her, fordi et funn i en slik letelisens fort kan endre bildet, sier han til NTB.

Skifergass har vist seg vanskelig å utvinne de fleste plasser i verden, unntatt i Nord-Amerika.

Statoil går inn i dette skiferområdet for å teste mulighetene og det kommersielle potensialet gjennom en trinnvis framgangsmåte. Det antas at den første letefasen vil vare til 2017 og omfatter boring av to brønner og innsamling av seismikk, sier Nick Maden, som er Statoils letedirektør for den vestlige halvkule.

Omstridt

Statoils engasjement i Algerie er omdiskutert på grunn av den politiske situasjonen der og i nabolandene. Det er knapt en måned siden selskapet ga klarsignal for å gjenoppta driften ved gassanlegget In Amenas. Anlegget har vært stengt siden terrorangrepet i januar i fjor, da fem Statoil ansatte og 35 andre gisler ble drept.

Statoil sier nå at alle definerte sikringskrav er gjennomført. Prosessen med å definere og innføre nødvendig sikring har gitt verdifull kunnskap som vil bli brukt i framtidige aktiviteter.

©NTB