Bilde av Kårstø

Statoil ser øst

Inngår gassavtale med Litauen. Litauen undertegnet torsdag en avtale med Statoil, som fra neste år skal forsyne landets nye terminal med naturgass. Litauen er totalt avhengig av gass fra det russiske statsselskapet Gazprom, men forsøker å finne andre måter å sikre sin energiforsyning på. I henhold til den femårige avtalen skal Statoil forsyne Litauens nye … Continued

Inngår gassavtale med Litauen.

Litauen undertegnet torsdag en avtale med Statoil, som fra neste år skal forsyne landets nye terminal med naturgass.

Litauen er totalt avhengig av gass fra det russiske statsselskapet Gazprom, men forsøker å finne andre måter å sikre sin energiforsyning på.

I henhold til den femårige avtalen skal Statoil forsyne Litauens nye LNG-terminal på østersjøkysten med 540 millioner kubikkmeter naturgass årlig. Terminalen skal stå ferdig innen utgangen av året.

Avtalen antas å være verdt mellom 5,7 og 7,4 milliarder kroner, ifølge Litgas, som er landets statseide selskap med ansvar for LNG-import.

Dette er et stort og viktig skritt mot å styrke Litauens energisikkerhet, sier statsminister Algirdas Butkevicius.

For første gang i Litauens historie har vi en permanent, alternativ kilde til import av naturgass.

Gazprom er Litauens eneste leverandør av naturgass og forsyner landet med energi i henhold til en avtale inngått mens Litauen fortsatt var en sovjet-republikk. Men landet har jobbet med å diversifisere sine gassforsyninger siden Sovjetunionen gikk i oppløsning.

©NTB