I strid med god forvaltningsskikk

– Må sette meg inn i dette. Statoil-sjef Helge Lund vet ikke helt hva han skal tro etter at stortingsflertallet fredag dikterte en konkret løsning om elektrifisering av Utsirahøyden nesten ett år før Statoil planlegger å levere sin utbyggingsplan til Stortinget. Norske politikere har ikke pleid å komme med sine innvendinger før oljeselskapene har levert … Continued

– Må sette meg inn i dette.

Statoil-sjef Helge Lund vet ikke helt hva han skal tro etter at stortingsflertallet fredag dikterte en konkret løsning om elektrifisering av Utsirahøyden nesten ett år før Statoil planlegger å levere sin utbyggingsplan til Stortinget.

Norske politikere har ikke pleid å komme med sine innvendinger før oljeselskapene har levert inn en formell plan for utvikling og drift (PUD), og slike planer er heller aldri blitt vesentlig endret i Stortinget. Løsningen som stortingsflertallet dikterte er dermed uvanlig i norsk oljehistorie, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil-sjef Helge Lund kan ikke svare på om dette signaliserer et brudd med forvaltningsmodellen og sier han må sette seg grundigere inn i saken først.

Jeg må bruke tid på å sette meg inn i dette. Men jeg vil generelt si at vi har hatt en forvaltningsmodell som fungerer og har fungert meget godt i roller og ansvar, og som også har gjort oss i stand til å utvikle prosjekter på en god og effektiv måte i Norge. Og det er viktig å ivareta det framover, sier Lund.

Oljeanalytiker Hans Henrik Ramm mener det er usikkert om forslaget om elektrifisering av Utsirahøyden er lovlig, skriver Finansavisen.

Men uansett om det vil vise seg lovlig eller ikke, er det i strid med god forvaltningsskikk at man forandrer kjørereglene underveis og krever en løsning som man ikke kjenner konsekvensene eller kostnadene av. Jeg kan ikke set at regjeringen har grunnlag for å akseptere at dette kravet skal stilles, sier han.

©NTB