Frykter katastrofe

Greenpeace advarer mot boring i Arktis. Greenpeace advarer mot muligheten for en ny Exxon Valdez-oljekatastrofe i Arktis, når ExxonMobil og Rosneft skal starte oljeboring i Karahavet i sommer. Mandag er det 25 år siden den amerikanske oljetankeren Exxon Valdez traff et rev og forliste utenfor kysten av Alaska i 1989. Rundt 42 tonn råolje lakk … Continued

Greenpeace advarer mot boring i Arktis.

Greenpeace advarer mot muligheten for en ny Exxon Valdez-oljekatastrofe i Arktis, når ExxonMobil og Rosneft skal starte oljeboring i Karahavet i sommer.

Mandag er det 25 år siden den amerikanske oljetankeren Exxon Valdez traff et rev og forliste utenfor kysten av Alaska i 1989. Rundt 42 tonn råolje lakk fra skipet, og ulykken regnes som en av de mest forurensende miljøkatastrofene forårsaket av mennesker.

Russlands største oljeprodusent Rosneft og ExxonMobil planlegger å starte boring i Karahavet øst for Novaja Semlja i løpet av en treårsperiode, ifølge Rosneft.

Den norske riggen West Alpha skal bore i det tidligere urørte området på oppdrag fra ExxonMobil, ifølge Offshore.no.

Greenpeace er svært kritiske til boringen, og mener oljevernberedskapen er for langt unna og at boringen delvis vil foregå i Russlands arktiske nasjonalpark.

Å bore etter olje i det sårbare Arktis, på et så utilgjengelig sted, er risikosport. At området i tillegg delvis ligger inne i en nasjonalpark, er vanvittig. Et oljeuhell her kan få katastrofale konsekvenser. Vi kan ikke la Exxon risikere et nytt Exxon Valdez i Arktis, sier leder i Greenpeace Truls Gulowsen i en pressemelding.

©NTB