Forlater selskap med utfordringer

Hvem tar over? Helge Lund går på et tidspunkt der Statoil står overfor betydelige utfordringer og omstillinger. Det kan være at han ikke er den rette til å lede selskapet framover, mener oljeanalytiker. Det er ikke nødvendigvis den samme ledertypen man trenger for vekst som for restrukturering og omstilling. Det er en utfordring når en … Continued

Hvem tar over?

Helge Lund går på et tidspunkt der Statoil står overfor betydelige utfordringer og omstillinger. Det kan være at han ikke er den rette til å lede selskapet framover, mener oljeanalytiker.

Det er ikke nødvendigvis den samme ledertypen man trenger for vekst som for restrukturering og omstilling. Det er en utfordring når en leder har skalert seg for vekst, og så må kutte kraftig tilbake, sier Pareto-analytiker Trond Omdal til NTB.

Han viser til at Helge Lund stort har sett vært giret for vekst i en medgangstid der oljeprisen har ligget over 100 dollar fatet i lang tid.

Selv finanskrisen var jo ikke langvarig nok til at Helge Lund måtte ta de store grepene, sier Omdal.

Hovedspørsmålet i hvem som skal overta er om Statoil skal hente ny toppleder internt eller eksternt, mener Omdal. Han tror ikke konstituert konsernsjef Eldar Sætre blir sittende i sjefsstolen lenge.

I og med at de har satt i gang et søk etter ny toppleder, er det nok mest sannsynlig at de tar en annen. Helge Lund har selv sagt at den dagen han slutter er ett av suksesskriteriene å få en intern kandidat til å overta, sier Omdal til NTB.