Analytikere: -Et fornuftig oppkjøp

– Men prisen er høy. Analytikere mener det er riktig av Det norske å kjøpe seg erfaring og produksjon fra Marathon Oil, men mener prisen er i stiveste laget. Med oppkjøpet av Marathon Norge blir Det norske et av de største uavhengige oljeselskapene i Europa. Kontantvederlaget i oppkjøpet er satt til 2,1 milliarder dollar (12,6 … Continued

– Men prisen er høy.

Analytikere mener det er riktig av Det norske å kjøpe seg erfaring og produksjon fra Marathon Oil, men mener prisen er i stiveste laget.

Med oppkjøpet av Marathon Norge blir Det norske et av de største uavhengige oljeselskapene i Europa. Kontantvederlaget i oppkjøpet er satt til 2,1 milliarder dollar (12,6 milliarder kroner), noe som gir en bruttoverdi på 2,7 milliarder dollar (16,2 milliarder kroner. Dette er 150-200 millioner dollar mer enn verdien norske analytikere som følger Det norske har satt på Marathon.

Det er mye fornuft i dette kjøpet. Riktignok kjøper de selskapet litt dyrt. Men Det norske har behov for mer produksjon for å redusere den finansielle risikoen i forbindelse med de store utbyggingene av Ivar Aasen og Johan Sverdrup, sier analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities, til NTB.

Overpriset

Yggeseth får følge av kollega Øyvind Hagen i Sundal Collier som også mener det er positivt at Det norske kjøper reserver.

Men vi så ikke for oss at de kjøpte hele Marathon-porteføljen. De kjøper den også til en noe høyere pris enn det vi la til grunn. Det norske baserer seg på en bruttoverdi på 2,7 milliarder dollar. Vi hadde regnet oss til en pris på 2,5 milliarder dollar, sier Øyvind Hagen.

Ny prising

Han gir Det norske langt på vei rett i sin karakteristikk av oppkjøpet som nesten en perfekt strategisk overtakelse.

De løser alle sine fundingproblemer som har hengt over aksjen siden de fant Johan Sverdrup. Dermed skal Det norske nå prises på en helt annen måte nå enn de har blitt tidligere, sier Øyvind Hagen.

Under presentasjonen av kjøpet sa administrerende direktør Karl Johnny Hersvik seg svært fornøyd med prisen, men ville ikke kommentere prosessen fram til prissettingen.

Dette er en veldig riktig pris for oss, sa Hersvik.

Får inn kompetanse

Analytikerne legger vekt på at Det norske også kjøper seg operatørskap og en god organisasjon, noe som er vanskeligere å prissette.

For en relativt ung organisasjon som Det norske er det viktig å få inn kompetanse, sier Christian Yggeseth.

I overgangen fra å være et selskap som nesten utelukkende skal bygge ut nye felt, til å bli et sammenslått selskap med eksisterende produksjon, kan Det norske nå avskrive sine investeringer i nye felt med en gang istedenfor å vente til Johan Sverdrup kommer i produksjon. På den annen side reduseres skattetrykket på feltene som Marathon har i produksjon.

Det representerer en nåverdi på rundt 100 millioner dollar og reduserer overprisingen av Marathon som vi mener ligger på rundt 150 millioner dollar, sier Yggeseth.

©NTB