– Omstillingen er ikke over

Publisert

Det er lysning og utsikter til ny vekst i norsk økonomi, men statsminister Erna Solberg (H) understreker at omstillingen av næringslivet på ingen måte er over.

– Omstillingen har så vidt begynt, sa statsministeren i sin tale under årskonferansen til bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass torsdag.

Hun gjentok budskapet om at oljesektorens innflytelse på norsk økonomi er mindre enn den var, og at veksten framover må hentes i andre næringer.

Fortsatt lønnsomt

– Investeringene har falt, men nivået er fortsatt høyt og på linje med årene 2010 og 2011. Det er fremdeles sånn at ingen lovlige næringer kan konkurrere med olje- og gassnæringen når det gjelder lønnsomhet, sa statsministeren.

Solberg kom rett fra en annen konferanse, nemlig regjeringens budsjettkonferanse på Hurdal, som ble avsluttet torsdag.

– Det er få steder hvor inntektene til staten settes mer pris på enn i en budsjettkonferanse i en regjering, sa statsministeren.

Utfordringer

Solberg slo fast at hun er optimist med tanke på oljenæringen, trass i fallende investeringer og lavere aktivitet.

– Det er flere store utbygginger på trappene, og vi leverer stadig mer gass til Europa, sa hun.

Statsministeren mener regjeringen har gjort mye for å stimulere til aktivitet i næringen, for eksempel ved å levere nye letearealer og øke støtten til petroleumsforskning.

Til gjengjeld forventer hun at en "framoverlent oljebransje blir litt grønnere". Hun slo også fast at det er en del av næringens samfunnskontrakt å ta kravene til sikkerhet på alvor.

– Det skal være trygt å gå på jobben på norsk sokkel, sa hun.

(©NTB)