Oljetoppsjef blir USA's utenriksminister

Publisert

Oljegiganten ExxonMobils toppsjef Rex Tillerson blir utpekt som utenriksminister av Donald Trump, bekrefter flere amerikanske medier.

New York Times, Washington Post og NBC News er blant dem som melder dette, med henvisning til opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Tidligere har kilder blant Trumps medarbeidere sagt at Tillerson trolig ville bli utpekt som utenriksminister. Selv har Trump opplyst at han vil presentere sin beslutning tirsdag morgen lokal tid.

Andre kandidater som har vært aktuelle for utenriksministerjobben er tidligere Massachusetts-guvernør og presidentkandidat Mitt Romney, tidligere FN-ambassadør John Bolton, tidligere CIA-sjef David Petraeus og tidligere Ford-sjef Alan Mulally.

Skeptiske senatorer

Romney bekrefter i et Facebook-innlegg at han ikke får jobben.

– Det har vært en ære å ha blitt vurdert som utenriksminister. Mine samtaler med president Trump har vært både hyggelige og opplysende. Jeg har veldig store forhåpninger om at den nye administrasjonen vil lede nasjonen og tilføre landet styrke, velstand og fred, skriver Romney.

Trumps valg av minister må bekreftes av Senatet, og Trump kan få en utfordring når han skal overbevise de folkevalgte her. Grunnen er at flere senatorer også i Det republikanske partiet er skeptiske til Tillerson siden han har hatt nære forbindelser til Russland og president Vladimir Putin.

I 2013 overrakte Putin ham en medalje – den russiske vennskapsordenen.

Skal granske Russlands rolle

Senator Marco Rubio, som sitter i utenrikskomiteen i Senatet og var én av Trumps rivaler i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat, har gjort det klart at han ikke synes det er positivt at Tillerson er «Vladimirs venn».

Etterretningsorganisasjonen CIA skal nylig ha konkludert med at Russland prøvde å påvirke det amerikanske presidentvalget med dataangrep og lekkasjer i håp om å få Trump valgt til president.

Trumps valg av Tillerson som utenriksminister skjer dagen etter at Republikanernes øverste ledere i Kongressen bekreftet at de støtter kravet om en gransking av anklagene mot Russland. (©NTB)

Les også: Oljetopp med bånd til Putin kan bli USAs utenriksminister