Oljeprisfallet kan gi milliardsmell for Norge

Publisert

Hver måned sjekker enerWE hvordan det går med oljeprisen og hvordan det påvirker olje- og gassinntektene som det norske statsbudsjettet er helt avhengig av.

I fjor høst var det ikke lystig lesning. Da lå vi an til et underskudd på 20,6 milliarder kroner. I år så det imidlertid mye bedre ut. Senest i forgårs kunne vi rapportere at olje- og gassinntektene så langt ser ut til å gi oss 5 milliarder kroner mer å rutte med enn det som forutsettes i statsbudsjettet.

I statsbudsjettet legges det til grunn at Norge oppnår en gjennomsnittlig oljepris på 425 kroner fatet. På det laveste hittil i år har den vært nede i 428,76 kroner - før i går. I snitt har den ligget på 460,66 kroner.

I går falt imidlertid oljeprisen ned på 48,30 kroner, samtidig som dollarkursen endte på 8,68 kroner. Det tilsvarer en pris pr. fat på 419,24 kroner, 5,76 kroner under forutsetningene i statsbudsjettet. Dersom det hadde vært gjennomsnittsprisen for hele året ville statsbudsjettet fått en smell på 814,3 millioner kroner.

I morgentimene i dag falt oljeprisen ytterligere. På sitt laveste var den helt nede i 46,75 dollar fatet, og det var årets laveste nivå. Det tilsvarer en norsk oljepris på 405,79 kroner fatet. Med en slik gjennomsnittspris ville det norske statsbudsjettet fått en manko på 2,7 milliarder kroner.

Etter denne bunnoteringen har imidlertid oljekursen steget litt igjen, og i skrivende stund noteres den for litt under 48 dollar fatet.

Det siste døgnets prisfall på oljen er ingen grunn til å få panikk. Som nevnt har oljeprisen ligget foran skjemaet så langt i år, og en liten nedtur er ikke et stort problem for Norge og norske olje- og gassinntekter. Prisfallet viser imidlertid hvor avhengig Norge er av en varig høy oljepris.

Det er også lett å se for seg hvor stor forskjell det vil bli på høstens politiske budsjettforhandling om oljeinntektene er 5 milliarder mer enn budsjettert enn om de er en eller flere milliarder mindre enn budsjettert. Disse kampene blir gjerne svært opphetet før de løses med en milliard eller to ekstra til et eller annet godt formål. Med dagens oljepris kan det bli vanskelig å smøre knirkete forhandlinger på den måten.

Les også: