Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV.
Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV.

SV krever koronakrisepakke – og den skal være grønn

Etterlyser økonomisk krisepakke som kan bidra til grønn omstilling.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen må legge fram en krisepakke for norsk økonomi i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Og den må bidra til grønn omstilling, mener SV.

- Vi må være i forkant og dempe fallet, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

- Regjeringen har budsjettkonferanse neste uke, da må de gå i gang med dette arbeidet. Nå har vi et oljeprisfall som er utrolig dramatisk, og koronaviruset virker inn på økonomien. Vi ser de første permitteringene. Dette kan få alvorlige konsekvenser for norsk økonomi og sysselsetting, sier hun.

Vil styrke grønn økonomi

Kaski slår fast at pakken må være «i milliardklassen», men vil ikke spesifisere hvor stort beløpet bør være. Derimot er hun er tydelig på én ting: Tiltakene må bidra til den grønne omstillingen.

Å få verftene over til å bygge nullutslippsfartøy, investeringer i fornybar energi og utbygging av karbonfangst og -lagring, er industriprosjekter Kaski nevner.

Disse har stort sysselsettingspotensial, påpeker hun og advarer mot at tiltakene skal støtte opp under oljeindustrien.

I tillegg til det hun kaller en industripakke, mener hun regjeringen må dele ut mer penger til offentlige tiltak som rassikring av utsatte veier og vedlikehold i kommunene.

Det er et politisk ansvar å sørge for at fallet i norsk økonomi ikke betyr økte forskjeller.

Kari Elisabeth Kaski

Kom i gang!

En første runde må komme allerede i revidert budsjett, som legges fram 12. mai. Så må det også være muligheter for nye pakker i forbindelse med statsbudsjettet i oktober, mener Kaski.

- Mitt buskap er at regjeringen må se å komme i gang, ikke vente som under oljeprisfallet i 2014, sier Kaski.

På spørsmål om også arbeidstakerne må bidra til å dempe krisen ved å senke forventningene til årets lønnsoppgjør, svarer hun:

- Jeg har ikke lyst til å mene så mye om deres posisjoner, det klarer partene i arbeidslivet å ta hånd om selv. Men det er et politisk ansvar å sørge for at fallet i norsk økonomi ikke betyr økte forskjeller, sier Kaski.

(©NTB)