Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Oljeprisen under 60 dollar

Gir store utslag for Norges forventede inntekter.

Publisert

Med unntak for en kort dipp 12. juni har oljeprisen stort sett ligget godt over 60 dollar fatet i år. Den var også helt oppe i nesten 75 dollar i slutten av april.

Denne uken har imidlertid oljeprisen falt under 60 dollar fatet både på mandag og tirsdag, og i skrivende stund står den i 58,90 dollar fatet.

Samtidig har den norske kronen tapt seg, og nå ligger dollaren på litt over 8,90 kroner. Det betyr at oljeprisen målt i norske kroner ligger på 524 norske kroner fatet.

Til sammenligning lå den på 571 kroner fatet så sent som i forrige uke. Så langt i år ligger snittprisen på henholdsvis 65,3 dollar og 565 kroner fatet.

I det reviderte statsbudsjettet for 2019 er det lagt til grunn en forventet gjennomsnittlig oljepris på 559 kroner fatet. Det betyr at snittprisen fortsatt er høyere enn forventet, men at dagens oljepris er markant lavere enn det som ligger til grunn.

For Norge og statens inntekter betyr en krone opp eller ned en inntektsforskjell på omtrent 430 millioner kroner på årsbasis. Det betyr at snittprisen viser at staten ligger an til å få omtrent 2,7 milliarder mer enn forventet. Hvis derimot dagens pris blir snittprisen vil det gi et utslag i form av at staten får inn 15 milliarder kroner mindre enn forutsatt.

Dette vil i så fall ikke slå direkte inn på statsbudsjettet, men på hvor mye oljefondet øker som følge av oljeinntektene. Tap og gevinst i oljefondet vil trolig gi større utslag enn det.