Oljeprisen har falt kraftig, men snittprisen for 2020 er fortsatt over 50 dollar fatet

I mars falt oljeprisen fra 51,9 til 22,7 dollar fatet.

Publisert Sist oppdatert
I mars falt oljeprisen fra 51,9 til 22,7 dollar fatet. I snitt lå oljeprisen på 33,73 dollar fatet.
I mars falt oljeprisen fra 51,9 til 22,7 dollar fatet. I snitt lå oljeprisen på 33,73 dollar fatet.

Mars har vært en brutal måned for store deler av verden, og den har blant annet senket oljeprisen kraftig på kort tid.

Den første mars lå oljeprisen på 51,9 dollar fatet, og det var en pris alle kunne leve veldig godt med. Så falt den kraftig som følge av alle virustiltakene og priskrigen mello OPEC og Russland. På tirsdag den 31. mars var den nede i 22,7 dollar fatet.

I snitt kostet et fat med Nordsjø Brent-oljen 33,73 dollar fatet i mars måned.

Nå har oljeprisen tatt seg litt opp igjen, og etter å ha vært oppe på 27-tallet, handles oljen i skrivende stund for 25,8 dollar fatet.

Ser vi på årets første kvartal, ser vi at året startet med en oljepris på 66,2 dollar fatet. Den fikk noen få dager med stigning før den nådde toppen med 68,9 dollar fatet. I februar lå den på 50-tallet før den som nevnt falt kraftig i mars.

Oljeprisen nærmer seg bunnivået fra 2003.
Oljeprisen nærmer seg bunnivået fra 2003.

Ser vi på gjennomsnittsprisen så langt i år, så holdes den fortsatt ganske godt oppe av prisnivået i januar og februar. Selv med det kraftige fallet i mars ligger snittprisen i årets første kvartal på 50,8 dollar fatet.

Dette er verdt å ta med seg da det betyr at oljeselskapene - og staten - fortsatt har nytt godt av høye oljeinntekter når regnskapet for årets tre første måneder er unnagjort. Så er selvsagt spørsmålet hvor lenge oljeprisen skal holde seg lav, og ikke minst hvor mye lavere den eventuelt skal gå.

For tiden er det et massivt overskudd av olje, og spesielt Saudi Arabia har lave utvinningskostnader. Det betyr ikke at de nødvendigvis ønsker å fortsette priskrigen i veldig lang tid. For selv om de har lave kostnader, så har de et statsbudsjett som forutsetter en oljepris omtrent på nivået fra starten av året.

En titt på prisutviklingen litt lengre bakover i tid viser også at oljeprisen svinger kraftig over tid.

Les flere artikler om oljeprisen her.