Foto: Espen Rønnevik/Øyvind Gravås, Equinor
Foto: Espen Rønnevik/Øyvind Gravås, Equinor

Forventer at Norge tjener 100 milliarder kroner på oljevirksomheten i 2020

På tross av krisen er oljevirksomheten fortsatt svært lønnsom for staten.

Publisert Sist oppdatert

I det reviderte statsbudsjettet som ble lagt frem i dag har regjeringen nedjustert sine forventninger til oljeprisen, og dermed oljeinntektene.

Da det opprinnelige statsbudsjettet for 2020 ble lagt frem i fjor høst lå det inne en forutsetning om en oljepris 583 norske kroner per fat.

Nå legger det reviderte statsbudsjettet til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 33,20 dollar fatet for Nordsjøoljen, og en pris på 331 kroner fatet målt i norske kroner.

I fjor dro Norge og Oljefondet inn 283,2 milliarder kroner fra skatter, avgifter og andre direkte oljeinntekter. Det ble lagt til grunn at det ville ende på a 245 milliarder kroner i år, men i det reviderte statsbudsjettet har forventningene blitt senket kraftig.

Samtidig forventes det fortsatt at oljevirksomheten vil bidra med betydelige inntekter i år. Ifølge det reviderte statsbudsjettet forventes det at petroleumsvirksomheten totalt vil bidra med 125,8 milliarder kroner. Skatter- og avgifter forventes å utgjøre 39,8 milliarder kroner, mens andre petroleumsinntekter forventes å bidra med 86 milliarder kroner i år.

Etter at utgifter på 28 milliarder kroner trekkes fra forventer regjeringen at netto kontantstrøm fra oljevirksomheten vil bidra med 97,8 milliarder kroner til oljefondet i 2020.

Det betyr at på tross av den enorme krisen oljebransjen står i, så er den fortsatt svært lønnsom for Norge.

– Petroleumsnæringen er Norges desidert største og viktigste næring, sier olje- og energiminister Tina Bru i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS