Russland og Saudi-Arabia vil øke oljeproduksjonen

Publisert

Russland og Saudi-Arabia planlegger å øke oljeproduksjonen i tredje kvartal, opplyser representanter for de to landenes myndigheter.

– Hvis vil i fellesskap kommer fram til at det er nødvendig å øke forsyningen, vil det sannsynligvis skje fra tredje kvartal, sier den russiske oljeministeren Aleksander Novak fredag.

Hans saudiarabiske kollega Khaled al-Faleh sier en gradvis økning i produksjonen vil skje i løpet av årets siste halvdel for å forhindre problemer i forsyningen, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti. Han er for tiden på en økonomisk konferanse i Russland.

Økning skal diskuteres

OPEC-landene og de store oljeproduserende landene utenfor oljekartellet inngikk i 2016 en avtale om å kutte oljeproduksjonen med 1,8 millioner fat per dag for å redusere overskuddslagrene av olje.

Nyhetsbyrået Reuters siterte tidligere fredag ikke navngitte kilder på at de to landene vurderer å øke produksjonen med rundt 1 million fat per dag.

– Det er for tidlig å snakke om et konkret tall nå, sa Novak.

Ifølge ham skal OPEC og de andre landene neste måned bli enige om hvor mye produksjonen skal økes.

Produksjonshoppet skjer etter 17 måneder med begrenset produksjon, som ble innført i et forsøk på å stanse oljeprisfallet.

Siden har prisen tatt seg opp igjen, og den siste tiden har den blitt presset oppover av USAs beslutning om å trekke seg fra atomavtalen med Iran.

Oljeprisen falt

Prisen på råolje falt med 2 prosent på internasjonale markeder etter de to oljeministrenes uttalelser.

Forrige uke nådde prisen på nordsjøolje 80 dollar fatet for første gang siden 2014. Oljeprisen begynte sommeren 2014 en kraftig nedtur, noe som skapte store utfordringer for oljenæringen i Norge og en rekke andre land. Fra pristoppen på 115 dollar fatet falt prisen til under 30 dollar fatet tidlig i 2016.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS