OPEC-kutt ga beste børsdag på flere måneder

Publisert

Hovedindeksen ved Oslo Børs steg med 2,2 prosent til 623,08 poeng torsdag, den største oppgangen på én dag siden tidlig i juli. Forklaringen ligger i oljekartellet OPECs enighet om produksjonskutt.

Desidert mest omsatt av aksjene var Statoil, som med 6,9 prosents økning hadde en uvanlig stor endring. Blant de andre store selskapene gikk det oppover for DNB (+3,3), Marine Harvest (+0,9), Telenor (+0,8) og Subsea 7 (+4,8).

Seadrill mest opp

Aller best gikk det for Seadrill, som steg 32,9 prosent. Også REC Silicon (+10,9) og PGS (+10,6) hadde en svært god dag. Blant de få selskapene med nedgang finner vi Norsk Hydro (-0,8) og Yara International (-0,2).

Blant de toneangivende børsene i Europa sto det bes til i London, der FTSE 100-indeksen steg 0,8 prosent. I Paris la CAC 40 på seg marginale 0,1 prosent, mens DAX 30 i Frankfurt falt 0,5 prosent.

Ifølge E24 er torsdagens oppgang den største siden 7. juli. Økningen torsdag bidro til at utviklingen den sist uka er 2,1 prosent i pluss, mens hovedindeksen har styrket seg 9,2 prosent det siste året.

Oljeprisen

Prisen på nordsjøolje passerte natt til torsdag 49 dollar fatet. Analytikere venter at prisene kan havne på mellom 50 og 60 dollar fatet etter at OPEC onsdag besluttet å kutte produksjonen. Torsdag ettermiddag lå prisen på 49,08 dollar fatet, etter at den hadde han vært rundt 48 dollar tidlig på dagen.

– At det ikke er en endelig avtale gjør at prisen kommer noe tilbake, sier analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken til E24.

– Det man nok har oppnådd, er at oljeprisen blir liggende på dagens nivå eller noe høyere i de nærmeste månedene. Det avhenger av hva som kommer ut av det ordinære OPEC-møtet i november. Hadde det ikke komme noen ting nå, kunne prisen falt mot 40 dollar, sier analysesjefen.

Powered by Labrador CMS