Oljeprisen har steget, men den er fortsatt lavere enn statsbudsjettet forventer

Publisert

I skrivende stund står oljeprisen i 64,53 dollar fatet.Det er en liten nedgang etter at den den siste uken har vært oppe i 67,15 dollar fatet. Samtidig er det markant mer enn de 50,78 dollarene den var nede i i januar.

For Norge er det godt nytt at oljeprisen har steget, men den er fortsatt ikke høy nok. Da statsbudsjettet for 2019 ble lagt frem i fjor høst ble den forventede oljeprisen jekket kraftig opp som en følge av at den gjennom hele fjoråret holdt seg langt over forventningen den gangen.

Oljen koster 554,96 norske kroner når oljeprisen er 64,53 og dollarkursen ligget på 8,60 kroner. En forventet oljepris på 583 kroner betyr at Norge får 12,1 milliarder kroner mindre enn forventet hvis prisen holder seg på dette nivået gjennom et helt år.

Det er imidlertid nesten en halvering sammenlignet med prisnivået da enerWE sjekket i januar. Med den daværende prisen lå det an til en inntekt som var 20 milliarder kroner mindre enn forventet.

Samtidig må det påpekes at oljeprisens prissvingninger ikke går direkte inn på statsbudsjettet. Pengene går inn på oljefondet, og så tas de ut derfra for å "korrigere underskuddet" på statsbudsjettet. Prissvingningene kan imidlertid påvirke hvor stor prosentandel av oljefondets avkastning som brukes i statsbudsjettet hvis prisene svinger mye.

Samtidig er oljeprisoppgangen stor nok til at president Donald Trump har reagert.

– Oljeprisen er i ferd med å bli for høy. OPEC, vær snill å slappe av og ta det pent. Verden tåler ikke et prishopp, skrev Trumo på Twitter.

Les også: