Oljeprisen bikker over 50 dollar

Publisert

Oljeprisene stiger mens Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) møtes i Wien onsdag for å diskutere produksjonskutt.

I september tok OPEC til orde for å kutte i oljeproduksjonen fra dagens nivå på 33,4 millioner fat til mellom 32,5 millioner og 33 millioner fat per dag, men medlemslandene er ikke enige om hvordan byrden skal fordeles.

– Vi vet ikke om vi kommer til enighet, det finner vi ut på møtet, men jeg tror generelt at stemningen er positiv og optimistisk, sa Khalid al-Falih, Saudi Arabias energiminister, før møtet onsdag.

Bikket 50 dollar

Spotprisen på et fat nordsjøolje bikket onsdag formiddag over 50 dollar. Det er signaler fra oljeministrene i Iran og Irak som gjør at markedet tolker muligheten for produksjonskutt som stor.

Tirsdag kostet et fat med nordsjøolje med levering i januar 48,97 amerikanske dollar, onsdag hadde prisen økt med 2,59 dollar.

Lite sannsynlig

Dersom medlemslandene ikke får på plass en endelig avtale i Wien, vil det svekke organisasjonens kredibilitet og oljeprisene falle.

– Det er lite sannsynlig at OPEC kutter, sier analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB.

Han mener landene nå vil forsøke å redde ansikt, og utsette avgjørelsen til neste møte, som vil finne sted om et halvt år.

De 14 OPEC-landene står for rundt en tredel av verdens oljeproduksjon. (©NTB)

Les også: