Oljeministeren kommer til å gå av

Publisert

Frp-statsrådene Anders Anundsen og Tord Lien er etter det NTB erfarer på vei ut av regjeringen. Erstattere blir Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes.

Endringene skal etter planen bli offentliggjort i forbindelse med statsråd førstkommende tirsdag klokken 16.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen blir erstattet av Per-Willy Amundsen, som i dag er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Amundsen var i flere år innvandringspolitisk talsperson i Frp. Nå blir han statsråd i Justis- og beredskapsdepartementet, sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Olje- og energiminister Tord Lien har i likhet med Anundsen vært statsråd i hele Solberg-regjeringens levetid. Han erstattes av mangeårig Os-ordfører Terje Søviknes, som dermed får sitt definitive comeback i rikspolitikken.

Både Anundsen og Lien skal etter det NTB forstår selv ha uttrykt ønske om å tre tilbake. Hvor vidt det også ligger an til endringer i regjeringslaget til Høyre den nærmeste tiden, er ikke kjent.

Etter det NTB erfarer er Os i Hordalands mangeårige ordfører Terje Søviknes (Frp) aktuell som ny olje- og energiminister i Solberg-regjeringen.

Søviknes, som er inne i sin femte periode som ordfører i Os kommune etter et brakvalg i 2015, erstatter i så fall Tord Lien (Frp) som olje- og energiminister. Søviknes ønsker ikke å kommentere dette.

– Jeg har aldri kommentarer til noen form for spekulasjoner, sier han til NTB.

47-åringen fra Os har siden 2013 vært fast medlem i Frps sentralstyre, da han for første gang gjorde comeback i rikspolitikken siden han ble tvunget til å trekke seg fra alle rikspolitiske verv i 2001. Da ble det kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

Den gang, i 2013, uttalte osingen at han følte ringen var sluttet, og at skandalen endelig så ut til å være et tilbakelagt kapittel.

– Det er en ydmyk 45-årig osing som står her i dag. For min del betyr dette på mange måter at ringen er sluttet. Jeg er utrolig glad i dere og partiet. Tusen takk for mye omtanke gjennom mange år, sa Søviknes den gang.

Søviknes var også involvert i en annen kontrovers, da han i 2004 stemte for en bompengefinansiert vei, og dermed brøt med Frps partiprogram.

Søviknes var også angivelig en het kandidat til en statsrådspost da Solberg stokket om i regjeringen i fjor. Han har siden 2005 også vært leder for Frps kommunalpolitiske utvalg.

Fakta om Terje Søviknes:

  • Født 28. februar 1969.
  • Utdannet akvaingeniør fra Bergen Ingeniørhøgskole og har dessuten studerte økonomi ved Norges Handelshøyskole.
  • Arbeidet deltid hos Byggmester Nydal 1985-1988 og Drange Båtverksted 1988-1995, og som selvstendig næringsdrivende fisker 1994-1999.
  • Vararepresentant på Stortinget for Frp fra Hordaland 1997-2001.
  • Medlem FrPs sentralstyre 1995-1999 og fra 2013. 2. nestformann i Frp 1999-2001
  • Ordfører i Os siden 1999.
  • Trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med 16-årig jente etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.
  • (Kilde: Stortinget, Os kommune, NTB)

    (©NTB)