- Oljeindustrien må investere mer

Publisert

Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) tar til orde for økte investeringer i oljeindustrien, slik at man kan garantere stabilitet og leveranser.

De 14 OPEC-landene skriver i organisasjonens årlige rapport om sektoren at det er behov for store investeringer fram til 2040.

– Mens oljemarkedet til nå har vært preget av overforsyning, er det helt nødvendig at industrien forsikrer seg om at ikke mangel på investeringer fører til problemer med å forsyne markedet i framtiden, heter det i rapporten.

De 14 OPEC-landene står for rundt en tredel av verdens oljeproduksjon. I rapporten tas det til orde for at både medlemsland og land utenfor kartellet, trapper opp investeringene.

Lave oljepriser vil skade industriens investeringer i leting etter nye oljefelt og i vedlikehold av eksisterende felt, mener OPECs generalsekretær Mohammad Sanusi Barkindo.

Han understreker samtidig OPECs nylige forpliktelse fra møtet i Algerie, der kartellet tok til orde for å kutte i oljeproduksjonen fra dagens nivå på 33,4 millioner fat per dag til mellom 32,5 millioner og 33 millioner fat daglig. Medlemslandene er ikke enige om hvordan byrden skal fordeles, og målet er å inkludere ikke-medlemsland som Russland og Brasil.

Det er ventet at OPEC på det neste møtet i Wien 30. november skal enes om en løsning. (©NTB)