- Det å spå om oljeprisen går opp eller ned, det blir man litt lei av

Publisert

Tirsdag denne uken arrangerte Geelmyden Kiese et frokostseminar om oljebransjen. enerWE var tilstede, og streamet hele seansen.

Thina Saltvedt fra Nordea var lenge en av Norges mest kjente oljeanalytikere, men i desember i fjor forlot hun oljen til fordel for grønn energi. På frokostseminaret fortalte hun hvorfor.

- Jeg har vært oljeanalytiker i over 10 år. Etter å ha gjort det samme ønsket jeg nye utfordringer, sier Saltvedt.

Hun trakk først og fremst klimaendringene som årsak til det relativt radikale karriereskiftet.

- Den aller viktigste årsaken til at jeg har byttet jobb er at klimaendringene begynner å påvirke oss. Vi er nødt til å gjøre noe nå. Når man jobber i finans har man potensiale til å være med og endre, og den endringen har jeg lyst til å være med på, sier Saltvedt.

Samtidig mener hun at oljebransjen ikke lenger er det den mest spennende bransjen å jobbe med.

- Det å spå om oljeprisen går opp eller ned, det blir man litt lei av. Oljemarkedet er et modent marked. Det er ikke der de spennende endringene skjer, sier Saltvedt.

Saltvedt mener derimot at det skjer veldig mye spennende innenfor fornybar energi, og at finansbransjen kan spille en nøkkelrolle gjennom sin kompetanse og det de kan bidra med rundt finansiering.

Hun er også bekymret for at Norge som nasjon ikke tar grep og utnytter mulighetene.

- Vi har et vindu nå de neste 5-10 årene der de nye trendene settes. Her kan vi som nasjon være med. Hvis vi ikke griper muligheten nå, så er jeg redd for at vi mister en del muligheter og at vi kan bli hengene etter, sier Saltvedt.

Den teknologiske utviklingen går veldig fort, og Saltvedt trekker frem at den ikke går lineært, men eksponensielt. Det betyr at når den fornybare energien kommer opp i ordentlig fart, så vil den ta markedsandeler veldig raskt.

- Fornybar energi begynner å bli konkurransedyktig uten subsidier, sier Saltvedt.

Nå som finansnæringen har fått øynene opp for fornybar energi, og er interessert i å finansiere den kan utviklingen gå veldig raskt. Legg så til at det blir vanlig å prisesette klimarisiko, altså å gjøre en finansiell vurdering av hva klimaendringer kan koste i kroner og øre, så blir det fort mer attraktivt å investere i fornybar energi og mindre attraktivt å investere i fossile energikilder.

- Her ligger det potensiale til mange overaskende sjokk i markedet. I løpet av 2018 skal vi begynne å prise klimarisiko. Det vil dermed få stor påvirkning i løpet av de neste to årene, sier Saltvedt.

Oljefrokosten ble streamet på Facebook, og du kan se det i opptak her.