Oslo  20181026.Leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management la frem resultatet for Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, i 3. kvartal.Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo 20181026.Leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management la frem resultatet for Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, i 3. kvartal.Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Oljefondet tar to energiselskaper inn i varmen igjen

Publisert

Norges Bank har besluttet å oppheve utelukkelsen av selskapene Cairn Energy og Kosmos Energy fra oljefondet.

Selskapene ble utelukket fra fondet i 2016 etter en vurdering av risikoen for særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer, skriver sentralbanken i en melding tirsdag.

Beslutningen om å oppheve utelukkelsen av de to selskapene ble tatt på bakgrunn av en tilråding fra Etikkrådet, som jevnlig vurderer om grunnlaget for observasjon eller utelukkelse fortsatt er til stede.

Cairn Energy og Kosmos Energy ble stengt ute av fondet på grunn av en uakseptabel risiko for at selskapene ved sin petroleumsprospektering utenfor kysten av Vest-Sahara medvirket til grove brudd på grunnleggende etiske normer, ifølge Norges Bank.

Selskapene har nå gjort det klart overfor Etikkrådet at de har avsluttet sin virksomhet i det aktuelle området. Det er på bakgrunn av denne informasjonen Etikkrådet har anbefalt banken at utelukkelsene oppheves.

(©NTB)