Oslo  20170407.Leder Yngve Slyngstad for Statens pensjonsfond med k tredje beste kvartalsresultat noensinne.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20170407.Leder Yngve Slyngstad for Statens pensjonsfond med k tredje beste kvartalsresultat noensinne.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oljefondet når ikke likestillingsmål

Publisert

Kun 30 prosent av dem som forvalter oljefondet, er kvinner. Blant sjefene er andelen enda lavere, og kvinnelige sjefer tjener mindre enn mannlige.

Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet, forvaltes av Norges Bank Investment Management (NBIM). Selskapet ligger et stykke unna målet Norges Banks hovedstyre har satt om en kvinneandel på 40 prosent. Blant sjefene i NBIM er bare 22 prosent kvinner, skriver Dagens Næringsliv.

Både Aps og SVs finanspolitiske talspersoner reagerer på tallene, og Høyres Mudassar Kapur i Stortingets finanskomité forventer at fondet følger opp egne ambisjoner.

– Når man er et statlig selskap, skal en gå foran som et godt eksempel. Vi kommer til å følge med på fondet de neste årene for å se hvordan det går med rekrutteringen, sier han.

Men det er ikke bare kvinneandelen som er i ubalanse. De kvinnelige sjefenes lønnsnivå var i fjor 93 prosent av mennenes. Det er en nedgang fra 98 prosent året før. For de øvrige medarbeiderne i NBIM var kvinnelønnen 80 prosent av det mennene tjente.

Rigmor Aasrud, Aps finanspolitiske talsperson sier lønnsforskjellen er skuffende.

– Det viser bare at likestillingskampen er veldig reell når det er så store forskjeller på kvinner og menn som jobber i lederstillinger i oljefondet, sier hun.

(©NTB)