Oslo  20170228.Leder Yngve Slyngstad for Statens pensjonsfond utland kan smile etter at oljefondet fikk en avkastning på 6,9 prosent i 2016. Fondet har nå 7510 milliarder kroner.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20170228.Leder Yngve Slyngstad for Statens pensjonsfond utland kan smile etter at oljefondet fikk en avkastning på 6,9 prosent i 2016. Fondet har nå 7510 milliarder kroner.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oljefondet kastet ut 59 kullverstinger i fjor

Publisert

Oljefondet utelukket i fjor 59 selskaper på bakgrunn av det nye kullkriteriet. Positivt, men arbeidet går for tregt, mener Greenpeace.

– Vi har gjennomført dette på en måte som gjør at vi tror vi har fanget opp de fleste selskapene, sa oljefondets sjef Yngve Slyngstad da fondets årsrapport for 2016 ble lagt fram tirsdag.

Samtidig er elleve selskaper til observasjon. Det betyr at de får mer tid på seg til å endre atferd.

Slyngstad erkjenner imidlertid at fondet har støtt på utfordringer med sviktende kvalitet på datagrunnlaget fra flere selskaper.

– Vi kommer til å få ytterligere noen uttrekk på kullkriteriet i 2017, sier han.

Greenpeace er fornøyd med uttrekkene, men mener oljefondet bruker for lang tid.

– Vi legger merke til at det fortsatt er en stor forskjell på antall kullselskaper vi identifiserte i 2015, og antall kullselskaper som oljefondet har solgt seg ut av, sier energi- og klimarådgiver Martin Norman til NTB.

Enten har kullselskapene revolusjonert sin virksomhet, eller så har oljefondet misforstått oppdraget, mener han – og håper på det første.

Stortinget vedtok i fjor at gruveselskaper og kraftprodusenter som selv eller konsolidert med enheter de kontrollerer får 30 prosent eller mer av sine inntekter fra termisk kull, kan utelukkes fra fondet. Det kan også selskaper som baserer 30 prosent eller mer av sin virksomhet på termisk kull.

– Politikerne må fortsette jobben for å gjøre oljefondet fossilfritt, sier Norman.

(©NTB)