Oslo  20170407.Leder Yngve Slyngstad for Statens pensjonsfond med k tredje beste kvartalsresultat noensinne.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20170407.Leder Yngve Slyngstad for Statens pensjonsfond med k tredje beste kvartalsresultat noensinne.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oljefondet: Finansielle vurderinger bak råd om oljekutt

Publisert

Det ligger rent finansielle vurderinger til grunn for Norges Banks råd om å trekke olje og gass ut av oljefondets referanseindeks, ifølge oljefondet selv.

Det vakte oppsikt både i Norge og internasjonalt da Norges Bank for halvannen uke siden ba regjeringen om lov til å selge unna oljefondets olje- og gassaksjer.

Tirsdag la Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fram et såkalt diskusjonsnotat hvor rådet ble nærmere begrunnet.

Der heter det blant annet at verdien på olje- og gassaksjer er tettere knyttet til oljeprisen enn andre aksjer. Det øker den norske oljeformuens sårbarhet for svingninger i oljeprisen.

– Vi kan redusere oljepris-sårbarheten ved å ikke investere i olje- og gassaksjer, men uten å endre den antatte avkastningen, skriver oljefondet i en oppsummering.

Videre pekes det på at anbefalingen om å fjerne olje og gass fra fondets referanseindeks «utelukkende er basert på finansielle vurderinger».

– Den reflekterer ikke noen synspunkter på oljeprisens fremtidige utvikling eller lønnsomheten og/eller bærekraften i olje- og gass-sektoren, skriver fondet.

Beslutninger om sammensetningen av oljefondets referanseindeks tas av Finansdepartementet, og en beslutning om olje- og gassaksjer legges trolig fram høsten 2018.

(©NTB)