- Veldig glad for at det ikke er like enkelt å bygge ut i det virkelige liv

Slik gikk det da fire bransjetopper prøvespilte brettspillet «Offshore».

Publisert Sist oppdatert

To dager før Norges-lanseringen av brettspillet «Offshore», har enerWE samlet fire engasjerte spillere til en prøverunde. De fire spillerne er Høyres Tina Bru, som også sitter i Energi- og klimakomiteen, nestleder Haldis Tjeldflaat Helle i Natur og Ungdom, analytiker Marius Andersen i Norsk Olje og gass og konstituert leder Karoline Andaur i WWF. Også hjernen bak spillet, Thor Egil Braadland er med for å forklare reglene.

Endelig en fordel med å ha dieselbil!

Tina Bru

På forhånd har enerWEs journalist satt opp spillet, trykket ut brikker for eksport, penger, poeng, boring, teknologi og felt som Snøhvit, Castberg, Ekko, Troll og Johan Sverdrup. Sju oljeplattformer og én mini-oljetønnne er plassert foran de fire plassene rundt bordet på møterommet.

I reglene er det foreslått at det er den av spillerne som sist fylte bensin eller diesel, som skal starte. Tina Bru kommer med et lettelsens sukk da det viser seg at hun er eneste spilleren som eier bil - og dermed har fylt drivstoff;

- Endelig en fordel med å ha dieselbil!

Men like etterpå blir hun lang i maska. For spillet er lagt opp slik at den som starter, må gi én pengemarkør til spilleren til høyre for seg. I dette tilfellet Natur og Ungdom-nestlederen.

Jaja. Vi er jo veldig vant til å gi penger til Natur og Ungdom.

Tina Bru

- Jaja. Vi er jo veldig vant til å gi penger til Natur og Ungdom, da, så det går fint, kommenterer hun med en liten latter.

Allianser tar form

Bru nøler ikke når spillet er i gang, og søker umiddelbart en allianse med Norsk Olje og Gass.

- Vi må jo begynne å bygge. Det må være første move, sier hun og får et positivt svar fra Andersen.

Tina Bru fra Høyre og Marius Andersen fra Norsk olje og gass finner raskt sammen i allianse.
Tina Bru fra Høyre og Marius Andersen fra Norsk olje og gass finner raskt sammen i allianse.

- Da skal dere lete etter olje, og man kan fortsette å trekke så lenge man tør, sier spillutvikler Braadland og rister på posen med borebrikkene.

Her kan man ha flaks og innkassere penger og olje, men man kan også være uheldig å risikere en blowout på grunn av trykk.

Mens de to samarbeider om oljeprosessen, sitter de to miljøorganisasjonen plassert sånn at det er de som styrer banken og altså kontrollerer pengesekken.

Det blir full klaff på første boring med fire poeng, to pengebrikker og tre oljetønner hver for Bru og Andersen, og noe som resulterer i jubel og «high five».

- Det er bra å ha med en som har tro på næringen på laget, sier Bru entusiastisk.

De moralske kvalene har allerede meldt seg hos Natur og Ungdom.

Er det mulig å ty til sivil ulydighet for å stoppe de andres utbygging?

Haldis Tjeldflaat Helle

- Er det mulig å ty til sivil ulydighet for å stoppe de andres utbygging, spør Tjeldflaat Helle. Men får lite gehør hos miljøkollega Andaur som tar spillet alvorlig og satser knallhardt på strategi.

Det virker som om det smarteste er å starte produksjon.

Karoline Andaur

- Det virker som om det smarteste er å starte produksjon. Men hvis jeg skal åpne Valhall, må jeg ha et hjelm-kort, sier Andaur, og velger å bruke turen sin på å skaffe seg teknologien som sikrer god sikkerhet under boring.

Natur og Ungdom bygger spillets første gasskraftverk

Spillets aller første gasskraftverk er det Natur og Ungdom som bygger ut. Det er interessant å se alliansene som utkrystalliserer seg, for både WWF og Natur og Ungdom takker nei til invitasjoner fra Tina Bru om å samarbeide om å åpne nye oljefelt.

Karoline Andaur (t.v) fra WWF og Haldis Tjeldflaat Helle fra Natur og Ungdom dannet også en allianse.
Karoline Andaur (t.v) fra WWF og Haldis Tjeldflaat Helle fra Natur og Ungdom dannet også en allianse.

- Jeg gjør oppmerksom på at hvis du trekker det teknologikortet, og kombinerer våre krefter, kan vi kjøpe Sverdrup sammen. Hadde ikke det vært litt hyggelig, spør Tjeldflaat Helle og henvender seg til Andaur.

Men den økonomiske situasjonen mellom spillerne er en utfordring, siden Natur og Ungdom-spilleren kun har én pengebrikke, mens det koster sju pengebrikker å starte oljeletingen på Sverdrup-feltet.

- Det er jo beviselig forskjellen mellom WWF og Natur og Ungdom. Haha, men da får jeg cashe ut, svarer Andaur. Og alliansen er et faktum.

Typisk miljøbevegelsen! De skal alltid stå sammen.

Tina Bru

- Vi merker at det former seg noen allianser her nå, ja, sier Andersen tørt.

- Typisk miljøbevegelsen! De skal alltid stå sammen, spøker Bru.

- Føles spillet som det virkelige liv?

- Det er jo litt mindre belastende å bygge ut, og i tillegg går det litt raskere å bygge ut her enn i det virkelige liv, sier Bru.

- Jeg er veldig glad for at det ikke er like enkelt å bygge ut i det virkelige liv, sier Tjeldflaat Helle kjapt.

Miljøbevegelsen bygger ut i Lofoten

Overraskende nok er det miljøbevegelsen som først åpner oljefeltene i Lofoten og Vesterålen, til allmenn bestyrtelse og latter. Men det viser seg at feltet inneholder lite olje.

Jeg har lært at hvis man prøver å samarbeide med Norsk Olje og gass, er det kanskje Norsk Olje og Gass som vinner mest

Haldis Tjeldflaat Helle

- Det er vel kanskje en indikasjon på hva som er riktig å gjøre i dette området, sier Natur og ungdoms nestleder.

Men makkerne Høyre og Norsk Olje og Gass har desto større flaks når de bygger ut Gullfaks-feltet og klarer å tømme feltet helt for masse olje, og etterhvert kommer det også i stand et samarbeid mellom Norsk Olje og Gass og WWF om Oseberg-feltet.

Etter rundt halvannen times spill er spillet slutt, og når alle oljebrønner er talt opp, poengene fordelt og pengene talt opp, viser det seg at det er WWF-leder Karoline Andaur som har gått av med seieren.

Spillutvikler Thor Egil Braadland har snart svaret klar på hvem som er spillets vinner.
Spillutvikler Thor Egil Braadland har snart svaret klar på hvem som er spillets vinner.

- Det er alltid gøy å vinne et brettspill. Dette er et jo et spill som er interessant fordi det er slik vi har bygd opp Norge, og er en del av historien vår. Også håper jo jeg at det skal bli historie, men det kan jo bli et viktig historisk spill for fremtidige generasjoner når vi nå skal fase ut olje og gass, og bygge opp infrastruktur på havvind, sier Andaur til enerWE.

På spørsmål om de har lært noe av dagens spillrunde, trekker de på det.

- Jeg tenker de andre burde lært da, for å være litt arrogant, skyter Andaur inn.

Når Marius Andersen etterpå kommenterer samarbeidet med Natur og Ungdom i løpet av spillets gang, sier han følgende;

- Samarbeid er jo nøkkelen til løsninger, så sånt sett synes jeg dette er nokså symboltungt.

- Jeg har lært at hvis man prøver å samarbeide med Norsk Olje og gass, er det kanskje Norsk Olje og Gass som vinner mest, parerer Tjeldflaat Helle.

Og hun får siste ord i denne saken:

- En svakhet ved dette spillet er det ikke er noen miljøkonsekvenser. Så skal man oppgradere spillet, må det legges inn at oljeboringen har noen konsekvenser, og at man også kan stanse oljeboring med god, gammeldags miljøaktivisme, sier hun.

Spillet lanseres i Norge i morgen, lørdag, men førsteopplaget på 1000 spill er nærmest utsolgt, kan Braadland fortelle.