Therese Hugstmyr Woie er påtroppende leder av Natur og Ungdom.
Therese Hugstmyr Woie er påtroppende leder av Natur og Ungdom.

Nyvalgt Natur og Ungdom-leder: - Oljebransjen har en lang vei å gå på å forstå alvoret

Therese Hugstmyr Woie om olje og vind.

Publisert

I Natur og Ungdom er Therese Hugstmyr Woie nyvalgt som leder av organisasjonen. Til enerWE sier Woie at det føles bra å ha blitt valgt til leder, samtidig som hun anerkjenner at det vil bli et viktig år å sitte i lederposisjon.

- Det er jo mye som skal avgjøres. Mange år med arbeid i Natur og Ungdom kommer til et avgjørelsespunkt nå, sier hun og nevner at dommen i klimasøksmålet som er ventet i midten av januar med en sannsynlig oppfølger i Høyesterett før eller etter sommeren, beslutninger for oljeleting i Barentshavet og definisjonen av iskanten.

- Hva tenker du om dagens oljebransje?

De kan holde seg til å produsere det vi allerede har satt i gang

Therese Hugstmyr Woie

- Jeg synes de henger etter i omstillingen. De kan holde seg til å produsere det vi allerede har satt i gang, og er nødt til å ta innover seg at klimaforskere sier at det er funnet mer olje enn det kan forbrukes innenfor 1,5 grads oppvarming. Likevel ser vi at de åpner for ny boring og nye felt - med det sier de at det er andre land som må slutte å produsere oljen de har satt i gang med å hente. Det er uansvarlig, mener Woie.

- Uryddig

Hun har fått med seg budskapet fra oljedirektør Ingrid Sølvberg under fremleggelsen av “Sokkelåret” torsdag, og har følgende budskap;

Vi har bare ett tiår på å halvere verdens utslipp

Therese Hugstmyr Woie

- Vi har bare ett tiår på å halvere verdens utslipp. Ett tiår. Når vi nå ser at de åpner for ny leting under presentasjonen av sokkelåret, blir det tydelig at de planlegger at det skal være et marked for norsk olje i mange tiår fremover. Da gambler de på at verden ikke klarer å begrense oppvarmingen i de nærmeste tiårene. Så oljebransjen har en lang vei å gå på å ta innover seg ansvaret og forstå alvoret, sier hun.

Argumentet om at norsk olje kan hentes med mindre utslipp enn i andre land, er hun ikke veldig imponert over.

- Å tenke at det er i Norge man skal hente ut den siste oljen verden trenger bare fordi vi har litt mindre utslipp…? Det er andre land som trenger den oljen, ikke vi. Å bruke argumentet om at vi har mindre utslipp og at andre land må kutte mer, er uryddig.

- Dumt at noen sier nei til vindkraft

- Og hvor står du når det kommer til vindmøller?

Jeg mener Norge skal produsere mer fornybar energi.

Therese Hugstmyr Woie

- Jeg mener Norge skal produsere mer fornybar energi. Vindmøller er den mest tilgjengelige og lønnsomme energiproduksjonen Norge har, og når vi som sagt kun har ett tiår på å halvere verdens utslipp, og er vi nødt til å bruke den energien vi har, sier hun.

Woie mener at å legge opp til løsninger som ennå ikke er utbygd - som havvind, ikke vil hjelpe - siden energibehovet er nå.

- Vi er nødt til å bruke de energikildene som er mulig nå. Derfor synes jeg det er dumt at noen sier nei til vindkraft, sier hun.

Woie mener likevel at man må lære av feilene som er gjort i flere av de betente konfliktene rundt vindmøller. Og hun anerkjenner at prosessen ikke alltid har vært riktig i sakene.

- Det må gjøres mye bedre vurderinger fremover når man skal si ja eller nei til hvert prosjekt. Behovet for mer strøm må settes opp mot inngrepene i naturen, avslutter hun.