Fredag forrige uke ble Tina Bru utnevnt til ny olje- og energiminister. Hun innrømmer at hun kjenner på forventningspresset. - Nå blir jobben bli å levere på de forventningene, sier hun til enerWE.
Fredag forrige uke ble Tina Bru utnevnt til ny olje- og energiminister. Hun innrømmer at hun kjenner på forventningspresset. - Nå blir jobben bli å levere på de forventningene, sier hun til enerWE.

- Nå er oppgaven å bygge energinasjonen Norge

Tina Bru om den første uken - hva som blir de største nøttene å knekke som olje- og energiminister.

Publisert

Når enerWE får den rykende ferske olje- og energiministeren Tina Bru på telefonen, forteller hun at det har vært noen hektiske seks første dager i toppjobben.

Det er krevende å hoppe på en karusell i fart.

Tina Bru

- Det har vært helt utrolig hektisk! Noen har omtalt FrP sin exit fra regjeringen som å hoppe av en karusell i fart. Men jeg kan fortelle at det er krevende å hoppe på en karusell i fart også, sier hun.

Samtidig innrømmer Rogalands-politikeren at det har vært litt overveldende.

- Akkurat nå er jeg litt overveldet, det må jeg innrømme. Det er jo ikke slik at det er tid til et seminarer om aktuell tematikk i departementet ved oppstart. Her er det masse ting som skal avgjøres, så det er bare å begynne å jobbe.

Nå blir jobben bli å levere på de forventningene.

Tina Bru

- Føler du på forventningene?

- Ja, selvfølgelig gjør man det, selv om det jo er gøy at folk har forventninger også. Det betyr at de har et inntrykk av hvem du er. Nå blir jobben bli å levere på de forventningene. Så, jo, jeg føler litt prestasjonspress, men heller det enn det motsatte, svarer hun.

- Nå er oppgaven å bygge energinasjonen Norge

På spørsmål om hvilke saker hun tror at hun kommer til å bruke mest tid på, er det spesielt én ting som vil bli retningsgivende for hvordan hun vil jobbe.

Nå er oppgaven å bygge energinasjonen Norge - det vil bli ufattelig spennende.

Tina Bru

- Jeg skal jo styre videre på regjeringsplattformen. Mye har jo blitt gjort i de 6,5 årene vi har vært i regjering, og det viktigste blir å fortsette på den politikken. Det betyr å fortsette å legge til rette for olje- og gassproduksjon, at vi fortsetter å lete etter olje og gass, at vi jobber for gode rammebetingelser for en viktig næring. Fremover blir det også viktig å jobbe med karbonfangst og -lagring og fornybar energi. Det skal bli morsomt å jobbe med disse problemstillingene - det er jo saker jeg har fulgt fra Stortinget i flere år. Nå er oppgaven å bygge energinasjonen Norge - det vil bli ufattelig spennende.

Og at det er akkurat olje- og energidepartementet hun fikk ansvar for, er hun veldig glad for.

Det er jo et utrolig gøy felt.

Tina Bru

- Det skal bli stas å få styre den politikken som er grunnlaget for nesten alt - med alle arbeidsplassene, all den unike energien som må utnyttes til beste for landet - det er jo et utrolig gøy felt, sier hun entusiastisk.

I forrige uke ble det kjent at Odd Emil Ingebrigtsen var ansatt som Brus statssekretær. Flere av de tidligere ministrene i dette departementet har valgt å ha to statssekretærer. På spørsmål fra enerWE om kommer til å hente inn ytterlige en statssekretær, var svaret nei.

- Viktig å ha kontakt med bransjen

I høst var Bru med på en «prøve-spilling» med brettspillet «Offshore», som enerWE arrangerte. Da gikk Bru raskt i allianse med en annen spiller - nemlig deltakeren fra Norsk olje og gass. Når enerWE spør om vi vil se samme gode samarbeid også i det virkelige liv, ler hun høyt.

- Hahaha, ja, det stemmer. Vi gjorde det jo veldig bra. Jeg ser frem til et godt samarbeid med bransjen, det er viktig å ha god kontakt med de som jobber mot de samme mål som oss; god lønnsomhet på sokkelen og å trygge arbeidsplassene, sier hun.

- Hva gleder du deg mest til?

- Da jeg var på Stortinget, fikk jeg treffe mange av de flinke folka som jobber der ute - på plattformer, vannkraftverk, i alle deler av industrien. Det er spennende å møte de som faktisk er der ute, ikke bare sitte på et kontor. Nå har jeg en unik mulig til å gjøre det enda mer, sier hun.

Det blir en litt annerledes situasjon enn før, og det vil bli litt mer krevende i Stortinget.

Tina Bru

- Men hva tror du blir det mest utfordrende?

- Nå er vi jo i den situasjonen der vi har en mindretallsregjering. Det viktigste er at vi får gjennomført politikken vår, og da er vi avhengig av å snakke med Stortinget. Det blir en litt annerledes situasjon enn før, og det vil bli litt mer krevende i Stortinget. Men samtidig har vi jo samarbeidet i flere år med FrP i regjering, så jeg tror vi kan løse dette på en god måte.

Vil bidra til en bedre samtale

Bru avslutter telefonsamtalen med å komme med en oppfordring til god dialog - og sier at hun skal gjøre sitt for å bidra til dette.

Debatten rundt energi, klima, miljø er veldig hard til tider, og kan fort bli veldig «ned i skyttergravene».

Tina Bru

- For det feltet i Norge som jeg nå har ansvar for, er forutsigbarhet og langsiktighet viktig. Jeg ønsker å gi trygghet for disse næringene på hvilke rammevilkår de skal operere under, og vil søke gode løsninger. Debatten rundt energi, klima, miljø er veldig hard til tider, og kan fort bli veldig «ned i skyttergravene». Jeg vil prøve å bidra til en mer konstruktiv dialog og samtale rundt dette. Vi trenger en omstilling for en bærekraftig fremtid, og da må vi ha en bedre samtale. Jeg håper jeg kan bidra til det, sier hun.

Powered by Labrador CMS