Teamet som gikk fra å bli oppsagt til å kjøpe 10 % av Valhall-feltet

Publisert Sist oppdatert

I dag kom meldingen om at det nystartede oljeselskapet Pandion Energy har inngått en avtale med Aker BP ASA om å kjøpe en eierandel på 10 % av Valhall-området.

Pandion Energy ble stiftet i november i fjor, og har siden den tid hatt god fart. Selskapet har fra før en 20 % eierandel i utbyggingsprosjektet Cara, et av de største funnene på norsk sokkel i 2016, hvor ENGIE E&P er operatør.

enerWE har tatt en prat med Oksana Hillervik som sitter i ledelsen i Pandion Energy.

https://soundcloud.com/enerwe/i-fjor-mistet-oksana-hillervik-jobben-na-er-hun-med-pa-a-bygge-opp-et-helt-nytt-oljeselskap

Fikk den vonde beskjeden sommeren 2016

Sommeren 2016 var Oksana Hillervik på vei opp på fjellet. De skulle feriere på en seter. Hun hadde nettopp fått en liten baby, og gledet seg til å tilbringe mye tid sammen med familien.

På vei oppover til seteren ringer det fra oljeselskapet der hun jobbet. Han forteller at selskapet har besluttet å trekke seg ut av Norge. Implisitt betyr det at alle ansatte mister jobben.

- Hva tenkte du da du fikk denne beskjeden?

- Shit. Jeg har mistet jobben! Det var helt surrealistisk. Vi var på vei inn i et område uten mobildekning uten mulighet for å få sjekket internett.

Oksana forteller om alle tankene som svirret rundt i hodet hennes.

- Hva ville dette bety for meg som var i permisjon? Ville jeg måtte bruke resten av permisjonen til å lete etter en ny jobb?

Norge har en politikk som sikrer kvinner i næringslivet

Familien avbrøt ferien på seteren for å komme seg tilbake til byen. Da Oksana igjen fikk mobildekning begynte hun å undersøke hvilke rettigheter hun hadde i foreldrepermisjonen. Hun fant blant annet ut at man ikke kan bli oppsagt med virkning i fraværsperioden i forbindelse med foreldrepermisjon.

- I ettertid har jeg gjort meg noen refleksjoner om det vernet vi har i Norge i permisjonstiden. Jeg er overbevist om at dette bidrar positivt til å sikre kvinner i næringslivet og er god politikk.

Forberedte seg på å måtte søke jobb utenfor oljebransjen

Men selv om Oksana ikke ble oppsagt mens hun var hjemme i permisjon, så visste hun hva som ventet henne når hun skulle tilbake på jobb.

- Tusenvis av oljejobber har forsvunnet i de siste årene. Var du redd for å bli en del av statistikken over arbeidsledige?

- Jeg jobber med HMS og jeg har en bredere bakgrunn enn bare fra olje. Så jeg tenkte at jeg på sikt skulle klare å finne noe å falle tilbake på. Kanskje jeg måtte bevege meg over til andre bransjer.

Ledelsen fikk på plass ny investor med tro på norsk sokkel

Men mens Oksana var hjemme i foreldrepermisjon, jobbet den tidligere ledelsen i selskapet på spreng for å finne en løsning. De tidligere kollegene mente det var potensiale i flere av lisensene og at man hadde et godt team, som de ønsket holde sammen i størst mulig grad.

- På slutten av fjoråret inngikk de en avtale med PE-fondet Kerogen Capital, et forvaltningselskap med base i Hong Kong og London. De har stor tro på norsk sokkel.

Videre så registrerte de et nytt selskap, og fikk i land en avtale om å overta den resterende lisensporteføljen fra selskapet som skulle trekke seg ut, som blant annet inneholdt en 20% eierandel i et av de største funnene på norsk sokkel i 2016, Cara-funnet.

Oksana ble invitert inn i ledelsen i det nye selskapet

Oksana Hillervik gikk fra å miste jobben til å bli tilbudt en plass i ledergruppen i Pandion Energy.

I januar 2017 var foreldrepermisjonen over, og hun begynte som Vice President HSE & Operations i Pandion Energy og gikk i gang med prekvalifisering av selskapet.

Finanisering på totalt mer enn 3 milliarder kroner

Kerogen Capital har tidligere i år annonsert at de vil investere opp til 2,5 milliarder kroner i Pandion Energy.

Videre så har selskapet nylig også inngått en låneavtale med BNP Paribas og SEB for finanisering av sine lete- og avgresningsaktiviteter på norsk sokkel. Lånet har en ramme på 400 millioner kroner med en opsjon på å øke lånebeløpet med ytterligere 200 millioner kroner.

De får energien fra hverandre

Teamet som jobber med å bygge opp det nye oljeselskapet Pandion Energy fikk kroken på døren fra tidligere eiere. Allikevel ville de ikke gi opp.

- Hvor får dere energien fra?

- Vi får mye energi fra hverandre. Flere hadde jobbet sammen i mer enn 10 år. Drivkraften var å holde gjengen sammen. Vi er som brikker som passer sammen, sier hun og fletter fingrene - og alle har hver sin spesialitet.

Gründertilværelsen får frem det beste i hver enkelt

Oksana mener at rammene i et gründerselskap trekker frem det beste i hver enkelt.

- I et lite selskap er det mulig å utnytte spesialkunnskapen til den enkelte veldig effektivt. Noe av det som geologigjengen vår er gode på er å se på gamle funn på en ny måte for å oppdage noe som andre har oversett. Dette fordi det er mulig å bevege seg frem og tilbake mellom ulike disipliner.

Valgte Industriell Økonomi for å slippe å velge

Oksana Hillervik studerte på Industriell Økonomi på NTNU. I tillegg gikk hun på Gründerskolen.

- Hva drømte du om å bli når du ble stor?

- På Industriell Økonomi lærer man at man skal bli «investment banker» eller drive med «management consulting», sier hun med et glimt i øyet og ler. Jeg så definitivt for meg en konsulenttilværelse. Det har mye med hvilke næringer du blir eksponert for i studentmiljøet, og konsulentselskapene er flinke til å promotere seg.

Hun spøker litt med at hun valgte Industriell Økonomi for å slippe å velge hva hun skulle studere.

- Ja, det er et tverrfaglig studium så man kan utsette spesialiseringen. Det er også den store fordelen med konsulentbransjen. Du kan hoppe fra prosjekt til prosjekt og oppleve ulike selskaper. Da jeg begynte å jobbe så begynte jeg som konsulent, og det var litt tilfeldig den gangen at det ble mot oljebransjen.

- Hvor er du om fem år?

- Jeg har et mantra om at jeg gjerne kan gjøre det jeg gjør nå om et år, men jeg vil gjerne ikke vite det på forhånd. Det er noe av det jeg synes er morsomt ved å være med på dette. Jeg følger meg utrolig heldig som ble spurt om å bli med. Det er mye penger som er lagt på bordet, og det er mange ambisjoner hos eieren og hos hele teamet. Det er åpent hvilken vei det går.

Hun forteller at hun har venner som synes at hun er «spenna gæren» som ikke aner hva hun gjør om ett år eller om fem år.

- Nei, men det eneste jeg ikke tviler på er at det blir mange muligheter å hoppe på underveis. Så gjelder det å kjenne de igjen når de kommer og gjøre det beste ut av det, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS