Bilde av helikopter

Verden venter i spenning

For lav pris. Oljehandlere og produsenter over hele verden venter spent på utfallet av oljekartellet OPECs møte torsdag. Oljeekspert Øystein Noreng tror oljeprisen forblir lav fremover. Noreng, som er professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, har ingen tro på at det kommer noen drastiske tiltak i form av produksjonskutt fra oljekartellet OPEC. Nei, jeg tror ikke … Continued

For lav pris.

Oljehandlere og produsenter over hele verden venter spent på utfallet av oljekartellet OPECs møte torsdag. Oljeekspert Øystein Noreng tror oljeprisen forblir lav fremover.
Noreng, som er professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, har ingen tro på at det kommer noen drastiske tiltak i form av produksjonskutt fra oljekartellet OPEC.

Nei, jeg tror ikke det kommer noe særlig, sier han til NTB.

Noreng er ikke spesielt overrasket over at oljeprisen har falt kraftig siden i sommer. Han har tro på en ganske lang periode med oljepris på dagens nivå eller lavere:

Jeg antar at det ligger an til en ganske lang periode med relativt lave oljepriser, kanskje ned mot 60 dollar fatet. Det vil kunne hjelpe verdensøkonomien. Sør-Europa vil få en bedre handelsbalanse, og lav oljepris er bra for både India og Kina. Dessuten er det bra for forbrukerne.

For lav pris
Oljeprodusenter både i og utenfor OPEC er enige om at oljeprisen er for lav, men så langt skal produksjonskutt ikke være på trappene.

Verken Saudi-Arabia eller De forente arabiske emirater, begge OPEC-land, ga onsdag signaler om at de vil presse på for kutt for å tvinge oljeprisen i været, melder nyhetsbyrået Reuters.

Nordsjøolje ble onsdag omsatt for 78 dollar fatet. Spekulasjoner om at OPEC-landenes produksjon ikke vil bli kuttet, har bidratt til prisfallet.

Samtaler mellom Russland, Mexico og OPEC-landene Saudi-Arabia og Venezuela tirsdag førte ikke til noen avtale om produksjonskutt, selv om landene var enige om at dagens pris er for lav.

Norge kutter ikke
Qatars tidligere oljeminister Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah oppfordret nylig både Russland, Mexico og Norge til å kutte oljeproduksjonen. Olje- og energidepartementet (OED) kunne imidlertid raskt fastslå at dette ikke er aktuelt for Norges del.

Et stabilt oljemarked med priser på et rimelig høyt nivå er viktig for både oljeproduserende og oljekonsumerende land, sa kommunikasjonsrådgiver Ella Bye Mørland i OED til NTB mandag.

Siden pristoppen på 115 dollar i sommer har prisen på nordsjøolje nå falt over 30 prosent. Hovedårsakene antas å være økende produksjon av såkalt skiferolje i USA og lavere etterspørsel som følge av lav økonomisk aktivitet både i Kina og Europa.

Ikke urolig for Norge
To av Norengs BI-kolleger mener det kan gå mot resesjon i Norge hvis oljeprisen ikke stiger til nivået den lå på for få måneder siden.

Forskerne mener et prisfall på 25 prosent, som vi nå ser, kan føre til en svekkelse av BNP på mellom 0,5 og 2,5 prosent. Det sistnevnte fallet vil innebære resesjon, ifølge Norges Banks prognoser.

Men Noreng er ikke spesielt bekymret på Norges vegne og peker på at en oljepris på 60 dollar fatet historisk sett ikke er et spesielt lavt nivå.

Vi må holde tunga rett i munnen. Vi kommer opplagt til å klare oss, sier han om utsiktene for norsk økonomi.

Han mener Venezuela, men også Russland og Iran er blant de første som får problemer hvis oljeprisen lenge blir liggende på dagens nivå eller lavere.

Venezuela subsidierer bensin og styres forferdelig dårlig. Landet har alle muligheter, men har ikke klart å utnytte det, sier han.