Statoil tviholder på skyhøye utbyttebetalinger til aksjonærene

– Det vil være uansvarlig av styret ikke å kutte utbyttet, mener analysesjef. Statoil skal kutte bemanningen og investeringsbudsjettene med nær 20 prosent på tre år. Likevel fortsetter selskapet med høye utbyttebetalinger til aksjonærene. Torsdag falt prisen på nordsjøolje til under 33 dollar fatet, og utfordringene til oljebransjen vokser. Likevel står Statoil-sjef Eldar Sætre fast … Continued

– Det vil være uansvarlig av styret ikke å kutte utbyttet, mener analysesjef.

Statoil skal kutte bemanningen og investeringsbudsjettene med nær 20 prosent på tre år. Likevel fortsetter selskapet med høye utbyttebetalinger til aksjonærene.

Torsdag falt prisen på nordsjøolje til under 33 dollar fatet, og utfordringene til oljebransjen vokser. Likevel står Statoil-sjef Eldar Sætre fast på at utbyttet til selskapets aksjonærer skal økes fra et nivå på rundt 23 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Skjønner ikke helt hva som foregår

Dette til tross for at selskapet hadde nær 30 milliarder i nettounderskudd i de første ni månedene av 2015. Flere eksperter sier til avisen at de ikke skjønner helt hva som foregår.

– Det vil være uansvarlig av styret ikke å kutte utbyttet, mener analysesjef John A. Olaisen i ABG Sundal Collier.

Gjeldsgrad vil øke betraktelig

Han peker på at Statoils gjeldsgrad raskt vil krype over taket på 30 prosent med så lave oljepriser som nå. Hvis utbyttet skal opprettholdes, vil Statoil bli tvunget til å kutte sine investeringer enda mer.

– Statoil vil kanskje bli straffet i aksjemarkedet den første dagen hvis selskapet kutter utbyttet. Men en skal ikke undervurdere aksjemarkedet, heller. Man vil bli belønnet hvis man gjør de rette tingene, sier Olaisen.